18 Травня, 2024 4:47 pm

8 лютого. Яке сьогодні свято. Молимося за військових. Та куди в жодному разі сьогодні не можна йти

Яке церковне свято відзначають 8 лютого за новим і старим стилем, заборони дня і у кого іменини.

8 лютого за новим церковним календарем православні згадують великомученика Феодора Стратилата. За що шанують святого, заборони та прикмети дня, що відзначають у православній церкві 8 лютого за старим стилем – розповідаємо в матеріалі.

8 лютого 2024 року – яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем.

8 лютого (21 лютого за старим стилем) – день пам’яті Федора Стратилата, великомученика, який жив наприкінці III – початку IV століття.

Феодор Стратилат – це один із найбільш шанованих християнських святих. Він народився в III столітті, в місті Євхаїти (Мала Азія). Про його дитинство і батьків нічого невідомо. За переказами, Феодор був вродливим і сміливим, і одного разу, озброївшись мечем і молитвою, переміг змія, який мешкав біля міста і тримав городян у страху. За таку відвагу імператор Ліциній поставив Феодора управителем міста Гераклеї Понтійської. Там Феодор поєднував військове служіння з апостольською проповіддю і навернув до Христової віри багатьох городян.

Пізніше за наказом імператора почалися жорстокі гоніння на християн. За переказами, Феодор пообіцяв імператору принести жертви язичницьким богам і попросив зібрати в Гераклеї всі їхні золоті та срібні статуї, а потім усі їх розбив на шматки й роздав жебракам. Захищаючи воєначальника, городяни повстали проти солдатів імператора. Але Стратилат вирішив прийняти мученицьку смерть і віддав себе в руки мучителів. Його довго катували, після чого він був зцілений ангелом, але в результаті все ж стратили.

У перекладі з грецької “стратилат” означає “воєначальник”.

***

8 лютого за новим календарем також згадують пророка Захарія Серповидця – одного з 12 малих пророків. Серповидцем називали його тому, що в одному зі своїх пророцтв він побачив сувій у вигляді серпа, що літав у повітрі, у ньому були записані одкровення від Господа.

Свято 8 лютого за старим стилем – день пам’яті святого Феодора Студита.

Про що говорять прикмети на 8 лютого

У народному календарі 8 лютого – свято Захарій Серповидець. Прикмети на Захарія говорять про погоду:

чим холодніше цього дня – тим тепліше буде в березні;
мороз зранку – весна буде ранньою;
якщо пролунає грім – літо буде вітряним;
туман стелиться по землі – чекай скоро багато опадів.
Помічено також, що якщо цього дня собака катається по снігу – скоро буде зовсім тепло.

Що не можна робити 8 лютого
Що сьогодні не можна робити:

заздрити – можна наврочити людину і притягнути до себе невдачі;
сваритися, лихословити;
відмовляти в допомозі нужденним, ображати тварин.

За народними прикметами цього дня слід бути особливо обережними з колючо-ріжучими предметами, оскільки можна поранитися, також слід утриматися від хірургічних операцій і не рекомендується відвідувати стоматолога – лікування буде невдалим.

Що можна робити 8 лютого
Великомученик Феодор Стратилат шанується як покровитель військових. Святого просять про перемогу над ворогами видимими і невидимими, допомоги у встановленні миру і вберегти від усякого зла.

У пророка Захарії просять дати надію і втішити в скорботі, а також моляться за гарний урожай.

На Захарію зазвичай починають готуватися до садово-городніх робіт, оглядають і лагодять інвентар, перебирають насіння на посадку. За старих часів традиційно цього дня точили серпи, які перед тим кропили водохресною водою – для легкої роботи. Тому в Захар’єв день радять заточити всі ножі, які є в домі – вважається, що це принесе удачу і достаток.

8 лютого – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Олександр, Андрій, Захар, Макар, Петро, Сава, Семен, Сергій, Степан, Федір.

Джерело

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.