16 Травня, 2024 11:48 pm

Оcь все cпливло! У ВР вiдповіли! Чи планують змiнити вік оcіб, що пiдлягають мoбілізації

Верховна Рада готує проєкт закону про зміни щодо мобілізації та військової служби.

Нардеп Федір Веніславський розповів, чи зміниться вік мобілізації чоловіків на війну.

Член Комітету з питань національної безпеки та оборони розповів в інтерв’ю, що зміни до законодавства передбачатимуть нові норми щодо вручення повістки, відстрочки від військової служби та щодо прав військовозобов’язаних. Окрім того, ще під питанням умови щодо демобілізації.

Чи змінять вік осіб, яких зможуть мобілізувати
Федір Веніславський розповів, що у випадку, якщо нардепи встигнуть врегулювати дискусійні моменти, то проєкт закону можуть врегулювати вже цього тижня.

Народний депутат відповів на питання, чи передбачені в проєкті закону зміни щодо віку мобілізованих.

Тобто чи планують мобілізовувати чоловіків від 18 років, а не від 27, як є наразі.

У цьому законопроєкті питання щодо віку призову на військову службу за мобілізацією взагалі не вирішуються. Нагадаю, зараз на військову службу за мобілізацією можуть бути призвані особи, які пройшли строкову військову службу – тобто які мають військовий досвід та підготовку,
– заявив Веніславський.

Він також сказав, що у випадку, якщо чоловіки не проходили строкову військову службу і є призовниками – то тоді для них діє норма про можливість мобілізації лише з 27 років.

“Коли президент підпише вже ухвалений законопроєкт парламенту – тоді людину, що не має військової підготовки, можна буде мобілізовувати з 25 років”, – заявив нардеп.

Що каже Веніславський про зміни до мобілізації

Федір Веніславський заявив, що Верховна Рада намагається визначитися, після якого строку служби за мобілізацією військові зможуть звільнитися. За його словами, нині є пропозиція дозволити звільнятися з військової служби упродовж 36 місяців служби за мобілізацією, проте є й інші варіанти.

Політик розповів, що Рада планує вручити повістки через електронну пошту та рекомендованим листом. Тобто сповіщення про надходження рекомендованого листа надходить до поштової скриньки, а сам лист з повісткою мають видати людині особисто в руки відповідні представники поштових служб.

Окрім того, Веніславський сказав, що українців можуть зобов’язати носити із собою на постійній основі військовий квиток. Зокрема, щоб покращити мобілізаційні процеси.

Джерело

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.