26 Квітня, 2024 10:30 pm

Зеркаль: Важке озброєння, яке надають Україні, це не гуманітарна допомога. Це інвестиція в безпеку континенту

Нікому не подобаються високі цінники на пальне. Нікому не подобається, що його немає на заправках. Для європейських урядів це теж проблема, кожен європеєць ставить питання своїм політикам: “чому вартість літра пального досягає 2 Євро”? Так, вони розуміють, що в Європі війна. Але питання ставлять своїм урядам, не путіну.

Саме через негативний вплив на суспільства відмова від російських нафти та газу така тривала та болюча для ЄС.

Намагаючись заправити авто сьогодні в Україні або в країнах ЄС, кожен з нас бачить – що саме ми просимо зробити європейців. Це для нас математика проста: за даними “Форбс” за час війни росія випустила на Україну ракет вартістю в 7 мільярдів доларів. Це величезна сума для України. А для росії – ні, лише з початку війни вона отримала від ЄС 47 мільярдів євро за нафту та газ.

Відмовитись від російських енергоносіїв непросто – для будь-якої держави це схоже на відмову від наркотичної залежності. Процес болісний, неприємний, але необхідний. Розуміння необхідності є, ми бачили це на десятках зустрічей, які провели минулого тижня у Берліні та Варшаві.

Міжнародні медіа анонсують прийняття ЄС рішення щодо ембарго вже наступної середи. Проте, не варто очікувати надто різких рухів – відмова буде тривалою, бо Європі треба знайти способи заміни постачань, переорієнтувати логістику, захистити власних споживачів.

Але процес не зупинити. Бо в розвинутому світі вміють рахувати на перспективу. І наші зустрічі підтверджують – обрахунки для росії невтішні. Вплив Москви вже зараз вважається більш шкідливим, ніж вплив ковіду. Тому наше завдання сьогодні – не не просто переконувати ЄС, що треба відмовитися від наркотичної голки Кремля, а пропонувати рішення – як цей процес пришвидшити.

Перемога над росією на полі бою – частина цього рішення. Тому важке озброєння, яке надають Україні, це не гуманітарна допомога. Це інвестиція в безпеку континенту.

На зображенні може бути: текст

Lana Zerkal

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.