20 Квітня, 2024 6:28 am

Хіба ми програли? Експерти пояснили чого Україні не можна бавитись в нейтральність

Після війни: апгрейд НАТО і доля України – Сергій Пархоменко, директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД ім. О.Никонорова

Після кожного глобального воєнного конфлікту держави-переможці формували військово-політичні союзи. Так, після Наполеонівських війн з’явився Священний Союз. Після Першої Світової – англо-французький союз, що прийшов на заміну Антанті. Ну, і після Другої Світової постало НАТО.

Закінчення російсько-української війни, яку вже можна назвати Третьою світовою, теж цілком може ознаменуватися появою нового військово-політичного союзу. І, віриться, його учасником буде Україна як держава-переможець. Погодьтеся: якщо Україна не буде членом нового (або чинного) оборонного союзу, а обере нейтральний статус, то це вже не держава-переможець, це означатиме, що в цій війні ми не перемогли.

Коли ми говоримо про ймовірні повоєнні реалії, то на думку одразу спадає британсько-польсько-український союз – неформальне об’єднання, що намітилося напередодні війни. Дехто каже про більш глобальне об’єднання країн Балто-Чорноморського регіону (окрім України, центральноєвропейських держав та країн Балтії туди можуть війти Туреччина, держави Балканського півострова і, можливо, Швеція чи інші країни Скандинавії).

Однак всі названі держави, окрім України, є членами ЄС або НАТО. Навряд наші партнери відмовляться від виходу з Євросоюзу чи Альянсу заради нового оборонного геополітичного проекту.

Але й НАТО в теперішньому вигляді вже не лишиться.

Вже зараз цілком імовірним є прийняття до Альянсу Швеції та Фінляндії. Таким чином, в ЄС не залишиться жодної відносно великої держави (за винятком Австрії та Ірландії), що не буде членом НАТО.

А куди ж подітися Україні? Навіть якщо ми створимо регіональний союз, наскільки він буде повноцінною альтернативою НАТО? Думаю, що поки не буде. Тим паче повоєнній Україні знадобиться час на відновлення свого оборонного потенціалу. А хто дасть гарантії, що залишки росії (хотілося б вірити, що повноцінної рф як такої станом на 2023 р. не існуватиме) не захочуть нам створити проблеми?

Прийняття України в НАТО поки залишається безальтернативним варіантом гарантій безпеки для нашої держави. А саме розширення Альянсу за рахунок України, Швеції, Фінляндії, а також, ймовірно, Боснії та Грузії, збільшить інституційну спроможність Альянсу в плані забезпеченні безпеки в Європі, але вже покладаючись не лише на США, а й саме на сили європейських членів НАТО.

📌Сергій Пархоменко, директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД ім. О.Никонорова

Джерело

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.