29 Березня, 2024 9:33 am

Щойно! В США зробили гучну заяву щодо України та НAТO

Екс-посол США в Україні: Київ розумніше прийняти в НАТО, ніж дати гарантії безпеки. За словами Тейлора, після російських злочинів у Бучі розмови про українську нейтральність втратили будь-який сенс.

Україна на переговорах з Росією запропонувала чітку ідею, яка передбачає, що Київ залишиться нейтральним і не буде вступати в НАТО. Однак, йому потрібні гарантії безпеки. І не такі, як в часи Будапештського меморандуму.

Під час обговорення цього питання на конференції Atlantic Council, екс-посол США в Україні Вільям Тейлор зауважив, що запропонована модель значною мірою схожа на ту, яка втілена в Австрії. Країна має сильну армію і вступила в ЄС, однак, залишається за межами НАТО.

Однак, Тейлор сумнівається, що ця пропозиція все ще на столі. Оскільки, її Київ висунув три тижні тому, до того, як стало відомо про масові вбивства цивільних у Бучі.

«Я сумніваюся, що такі переговори можуть продовжуватися, якщо росіяни роблять те, що роблять. Якщо вони, за словами президента Байдена, влаштували геноцид в Україні. Чи можна з ними взагалі говорити тоді?» – сказав американський дипломат.

Читайте також: Ми готові піти на нейтралітет та без’ядерний статус — Зеленський
Водночас, Тейлор зауважив, що звірства росіян в Бучі й інших містах України призвели до підвищення лояльності суспільства в США до українців.

«Якщо Україна прийде до США і попросить гарантії безпеки, вони не будуть вже схожі на Будапештський меморандум. Українці вже обпеклися цим. Вони будуть вимагати чіткі гарантії, які будуть подібні до статті 5 про спільну оборону НАТО. Вони захочуть угоду, де буде написано, що в разі атаки, США або інші країни прийдуть на допомогу. Тобто, пришлють армію. Якщо такий запит буде, США повинні його розглянути», – сказав Тейлор.

За його словами, у США зараз зростає підтримка для того, щоб надати Україні такі гарантії безпеки.

«Але якщо ця підтримка зростає, тоді, можливо, нам краще повернутися до ідеї про вступ України в НАТО? Можливо, розмова про нейтралітет вже не має ніякого значення», – додав колишній американський посол в Україні.

У свою чергу, директорка безпекових програм Ради зовнішньої політики “Українська призма” Ганна Шелест вважає, що всі запропоновані гарантії для України насправді не розширюють, а лише скорочують українську безпеку.

«Спочатку потрібно сказати, що входить в ці гарантії. Постачання зброї? Ми вже це отримуємо. Встановлення безпольотної зони над Україною? Всі добре розуміють, що це рішення буде ухвалюватися на рівні окремих країн. То про які конкретно гарантії йдеться. І тоді можна буде предметно говорити. Також давайте подивимося на список, хто буде реально гарантом. Вибачте, але я не вірю в гарантії Ізраїлю, Франції чи Китаю», – сказала вона.

«Ви бачили нейтральну країну, яка б узгоджувала проведення навчань на своїй території з країнами-гарантами? А зараз саме це пропонують зробити в рамках цих гарантій безпеки. Фактично всі ці реальні пропозиції лише скорочують, а не збільшують захист України», – переконана Шелест.

Джерело

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.