15 Жовтня, 2024 2:23 pm

15 жовтня. Яке сьoгодні свято. Які тpи спpави обов’язково потpібно викoнати цього дня

Розповідаємо, яке церковне свято відзначають 15 жовтня за новим і старим стилем, заборони дня, у кого іменини.

15 жовтня за новим церковним календарем згадують святих Євфимія Солунського, Лукіана Антіохійського, а також священномученика Лукіана Києво-Печерського.

У народі день прозвали Юхим Осінній. Про традиції та прикмети 15 жовтня і яке сьогодні свято відзначають у церкві за старим стилем – у матеріалі.

15 жовтня 2024 року – яке церковне свято сьогодні за новим і старим церковним календарем
2023 року Православна церква України перейшла на новий календарний стиль, і всі православні свята з фіксованою датою змістилися на 13 днів раніше. Але частина вірян продовжує дотримуватися колишнього календаря – збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів.

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем

15 жовтня за новим церковним календарем (28 жовтня за старим) – день пам’яті преподобного Євфимія, мученика Лукіана, пресвітера Антіохійського, і священномученика Лукіана Києво-Печерського, в Дальніх печерах.

Євфимійжив у IX столітті, в місті Анкіра (Галатія). Від народження звали його Микитою, він рано залишився без батька, тому мати наполягла на його ранньому одруженні. Але після того, як у юнака народилася донька, він вирішив присвятити себе служінню Богові, потайки пішов з дому і став ченцем з ім’ям Євфимій. Спочатку він жив у монастирі в Пісідоні, що був на горі Олімп, а пізніше прийняв велику схиму – заприсягся позбавити себе практично всього і вирушив на гору Афон, де провів 15 років відлюдником. З них 3 роки зберігав обітницю мовчання. Потім він 12 років провів у затворі, а потім прийняв подвиг стовпництва – жив на стовпі поблизу Солуні. Євфимій мав дар чудотворення: він лікував людей, позбавляв жінок безпліддя, допомагав подружжю знайти спільну мову.

Коли святий переселився на гору Перістера, на нього стали сходити божественні одкровення: він заснував чоловічу і жіночу обителі і 14 років був їхнім дияконом. Його мати і дружина прийняли постриг в одній із них. Помер Євфимій Солунський у 74 роки, його мощі перенесли в Солунь.

***

Лукіан Антіохійський був родом із сирійського міста Самосата і жив у III столітті. Він рано залишився сиротою і вирішив присвятити своє життя Богу: майно роздав жебракам, а сам пішов до сповідника Макарія в Едессу, щоб вивчати Святе Письмо.

За благочестя і поширення християнства серед іудеїв і язичників Лукіана зробили пресвітером Антіохійським. Але за часів імператора Максиміана почалися гоніння на християн – Лукіана схопили і привели на допит до царя. У своїй вірі пресвітер був непохитний, тож його кинули в темницю. Утім, святий і там продовжував проповідувати, але від тортур і голоду помер. Його тіло кинули в море, але через 30 днів дельфіни винесли його на берег, і християни змогли поховати святого.

***

Про священномученика Лукіана Києво-Печерського відомо мало. Скоріш за все він, як і інші Печерські святі, загинув від рук військ хана Батия, приблизно 1243 року. Мощі святого знаходяться в Дальніх печерах Києво-Печерської лаври.

Церковне свято 15 жовтня за старим стилем

За старим календарним стилем –  день пам’яті мучеників Кипріяна та Юстини.

Про що говорять прикмети на 15 жовтня

Прикмети цього дня говорять про те, якою буде погода найближчим часом і як скоро настане зима:

вітер і дощ цього дня – зима буде холодною;
сніг випав – зима буде з сонцем і морозом;
іній на вікнах – найближчим часом буде гарна погода;
небо прояснилося – до заморозків;
листя з дерев опало – чекай холоду з дня на день;
кіт весь день гріється на сонці – скоро випаде сніг.

У народному календарі 15 жовтня – свято Юхим Осінній, Льняниця, Бджоляр. За повір’ям, цього дня засинає на зиму вся природа – і рослини, і комахи.

Що не можна робити 15 жовтня

Сьогодні, як і в будь-який інший день, Церква не схвалює сварок, лихослів’я, пліток, наклепів і осуду, а також заздрості, жадібності, помсти і відчаю. Не слід відмовляти в допомозі тим, хто просить.

Лінуватися сьогодні не можна, за народним повір’ям потрібно обов’язково виконати три будь-які справи – це гарантує удачу в майбутньому. Але традиції забороняють у цей день прати і лагодити зламані речі – кажуть, що інакше вони довго не прослужать.

Що можна робити 15 жовтня

У святих Євфимія і Лукіана просять захисту від усякої нечисті та зцілення від фізичних хвороб і душевних ран.

Цього дня традиційно займаються підготовкою до зими: перевіряють речі, запасаються продуктами.

15 жовтня – іменини сьогодні
Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Дмитро, Юхим, Афанасій, Лук’ян, Денис, Іван.

За старим стилем іменини святкують Петро, Андрій, Давид, Костянтин, Федір, Борис, Іван, Михайло, Василь, Георгій.

Джерело

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.