25 Квітня, 2024 12:12 pm

Щойно! Верховна Рада прийняла історичний документ і закликала це зробити весь цивілізований світ

Верховна Рада визнала дії російської держави та армії в Україні геноцидом українського народу. І закликала міжнародні організації й парламенти зарубіжних держав засудити геноцид, злочини проти людяності й воєнні злочини на території України.

Як історик, що вивчав геноциди минулого, я не маю сумніву, що Росія не просто хоче захопити нашу територію чи розбити військо. Її мета – знищити нашу державу і націю. Дії росіян у Маріуполі, Бучі, Бородянці і багатьох інших місцях підпадають під визначення злочину геноциду.

Тому ще два тижні тому я ініціював внесення на розгляд парламенту проєкту постанови «Про здійснюваний Російською Федерацією геноцид української нації», який за підписами 30 депутатів був зареєстрований під номером 7250. Гуманітарний комітет парламенту рекомендував схвалити цей проєкт у цілому.

Проте з’явився інший проєкт – 7276, ініційований Головою ВР Русланом Стефанчуком. Також добрий, але не позбавлений суттєвих вад. На жаль, не вдалося переконати колег уточнити термінологію проєкту, а також згадати в тексті про Голодомор 1932-33 років і депортацію кримськотатарського народу 1944 року. Адже Росія проголосила себе «державою-продовжувачкою» СРСР, і геноциди, вчинені СРСР на території України в ХХ столітті, є додатковим свідченням незмінної злочинної суті російського режиму.

Утім дуже важливо, щоб парламент у таких питаннях виступав єдиним голосом. Тому ми підтримали проєкт 7276, який в цілому правильно розставляє акценти і точно описує цілі та методи геноциду, який здійснює Росія в Україні.

Ця постанова кладе початок міжнародно-правовій оцінці злочинів російської держави і армії в Україні. На політичному рівні ці злочини вже назвали геноцидом лідери не лише України, але й США, Канади та інших держав. І цей процес триватиме.

Переконаний, що будуть не лише політичні заяви, а і правова оцінка. І врешті-решт – суд над організаторами і виконавцями цих страшних злодіянь.

Volodymyr Viatrovych

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.