20 Травня, 2024 10:03 pm

Щоpоку в п’ятницю Свiтлої седмиці Цеpква вшaновує ікону Божої Матеpі “Живоносне Джеpело”. Що пеpедбачають тpадиції

Православна Церква України

Щороку в п’ятницю Світлої седмиці Церква вшановує ікону Божої Матері «Живоносне Джерело».

Ця традиція вшанування святого образу бере початок ще від середини V століття, тоді, за Переданням, звершилося перше чудо біля цього цілющого джерела.

Це джерело води від давнього часу й донині існує в місцевості на захід від старовинних стін Царгорода.

Зараз ця місцевість перебуває в межах міста, а в давній час це був гай біля дороги до Золотих воріт Константинополя.

Колись, у спекотний день, хоробрий воїн Лев Макелла, майбутній імператор, зустрів тут сліпця, бідного знесиленого перехожого, який заблукав і дуже хотів пити.

Воїн допоміг йому, посадив в тіні перепочити, а сам вирушив на пошуки води.

Тоді йому було явлення Божої Матері, Яка вказала йому на цілюще джерело і розповіла про майбутній храм, який біля нього побудують.

Так і сталося. Лев І Макелла, невдовзі ставши імператором, спорудив біля цього джерела храм, і багато чудесних зцілень відбувалося тут.

Згодом у цьому храмі було зображено ікону Пресвятої Богородиці зі Спасителем. На ній Богоматір із Сином зображені над кам’яною чашею фонтану з джерельною водою, від якої її черпають і споживають потребуючі.

Те джерело було назване Живоносним через його цілющу воду та численні чудеса оздоровлення, явлені тут.

Нині живоносне джерело у Баликлі (так називається квартал у Стамбулі) та монастир, який існував поруч із джерелом від VI століття, є місцем паломництва для православних християн з усього світу.

В наші дні у храмах, які відзначають храмове свято на честь цієї чудотворної ікони, після богослужіння звершується чин освячення води.

Молитвами Пречистої Владичиці нашої Приснодіви Марії, Живоносного і невичерпного джерела благ і милості, Господи Ісусе Христе, Боже наш, помилуй нас!

На зображенні може бути: текст

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.