19 Травня, 2024 3:47 pm

8 тpавня – Світла сеpед та Іоана Богослова. Що категоpично забоpонено poбити в ці вeликі cвята

Яке церковне свято відзначають 8 травня за новим і старим стилем, що не можна робити, у кого іменини.

8 травня православні віряни святкують Світлу середу, за новим церковним календарем цього дня відзначають день пам’яті апостола і євангеліста Іоана Богослова.

Про звичаї, прикмети і заборони 8 травня, що відзначають у церкві за старим стилем – розповідаємо в матеріалі.

8 травня 2024 року – яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

Третій день великодньої седмиці (тижня) називають Світла середа. Православні віряни продовжують радіти чуду воскресіння Христа, відвідувати церкву, молитися.

Увесь великодній тиждень у церкві відбуваються святкові богослужіння, навстіж відчинені Царські врата і проводяться хресні ходи. Весь тиждень у вірян заведено вітати один одного: “Христос воскрес!” і відповідати: “Воістину воскрес!”

***

8 травня – це також день поминання загиблих у Другій Світовій війні. У Світлу середу не прийнято поминати померлих, але це щорічна дата в церковному календарі.

***

8 травня за новим стилем (21 травня за старим) – день пам’яті апостола і євангеліста Іоана Богослова. Святий апостол і євангеліст Іоан Богослов був найближчим учнем Ісуса Христа, неодноразово ставав свідком чудес Спасителя, багато проповідував, сам робив чудеса і навернув до християнської віри чимало язичників. Але головна спадщина Іоана Богослова – це Євангеліє.

***

Свято 8 травня за старим стилем – Світла середа, апостола євангеліста Марка, поминання загиблих у Другій Світовій війні.

Про що говорять прикмети на 8 травня

У народному календарі 8 травня – свято Хороводниця, Іван Довгий. За прикметами дня судили про те, якою буде погода далі:

вранці небо червоне – чекай дощу;
погода ясна стоїть – грибів не буде, а якщо пішов дощ – до врожаю грибів;
яскравий червоний захід сонця – гарна погода буде кілька днів;
вранці веселка на небі – до дощу, ввечері – до тепла.
Якщо до цього дня вже розквітала черемха, то літо буде дощовим.

Що можна робити 8 травня

У Світлу середу заведено йти до церкви, молитися за здоров’я ближніх, дякувати Богові за все, що є. У святого Іоана Богослова просять допомоги при життєвих негараздах, зцілення від хвороб, сімейного щастя.

За народними традиціями за старих часів у середу великоднього тижня влаштовували святкування з піснями та хороводами, тому день отримав назву “Хороводниця”.

Що не можна робити 8 травня

Серед головних заборон, що сьогодні не можна робити – це важко працювати, але займатися повсякденними клопотами не забороняється.

Не можна працювати в полі та на городі, рубати, різати, шити, в’язати, робити прибирання.

Забороняється сваритися і відмовляти в допомозі та милостині. У Світлу середу не постять.

8 травня – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Іван, Арсеній, Никифор.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.