19 Травня, 2024 12:46 pm

Новий закон пpо мобілiзацію 2024. Що вже пpацює і до чого готyватися з 18 тpавня

18 травня в Україні набуває чинності новий закон про мобілізацію, але деякі її правила вже істотно змінилися.

Мобілізація в Україні військовозобов’язаних від 18 до 60 років триває.

Закон про мобілізацію, який був підписаний президентом 16 квітня і передбачає низку змін, набуде законної сили лише 18 травня.

Тим часом сам процес мобілізації вже змінився – розповідаємо, що і для кого змінилося і що очікується ще.

Мобілізація з 25 років.

Новий закон про мобілізацію 2024 передбачає зниження призовного віку з 27 до 25 років. Але це правило вже працює – 2 квітня 2024 року президент України підписав інший закон №3127-IX, який був ухвалений Верховною Радою в червні минулого року. Набрав чинності цей документ 4 квітня 2024 року.

До цього українці віком від 18 до 27 років вважалися призовниками і могли піти служити тільки добровільно, а мобілізувати їх могли лише з 27 років. Тепер же мобілізувати можуть і тих, кому виповнилося 25 – їх переводять із категорії призовників на облік військовозобов’язаних.

Скасування статусу “обмежено придатний”.

У новому законі про мобілізацію немає такого поняття як “обмежено придатний до військової служби” – будуть тільки придатні та непридатні. Але це правило теж уже працює – 4 травня набув чинності закон №3621-IX про права військових на соціальний захист.

Згідно з ним статус обмежено придатний до військової служби скасовують, і всі, кого раніше визнали обмежено придатним, повинні будуть пройти повторну ВЛК (медкомісію) протягом 9 місяців.

Щоправда, поки що немає необхідних критеріїв, щоб визначати ступінь придатності – вони з’являться після того, як підзаконні нормативно-правові акти (зокрема, наказ № 402 Міноборони України), приведуть у відповідність до нового закону. До цього у ВЛК немає правового підґрунтя, щоб діяти за нормами нового закону.

В ухваленому законі №3621-IX також передбачено, що військові зможуть брати одноразову відпустку в разі народження дитини та перебувати 12 місяців на безперервному лікуванні за кордоном (раніше вони мали кожні 4 місяці проходити в Україні медкомісію).

У цьому ж документі встановлено норму про виплату щонайменше 15 млн гривень компенсації сім’ї загиблого військовослужбовця – це ж передбачає і новий закон про мобілізацію.

Реєстр “Оберіг” та електронний кабінет військовозобов’язаного.

4 квітня набув чинності ще один закон №3549-IX, який встановлює порядок опрацювання та використання даних у реєстрах для військового обліку. Йдеться про електронний реєстр військовозобов’язаних “Оберіг”, який уже працює.

Але тепер у нього буде більше взаємодії з іншими держреєстрами – це дасть змогу ТЦК отримати більше даних про військовозобов’язаних і уникнути помилок у роботі, наприклад, видачі дубльованих повісток, черг у військкоматах.

На базі “Оберега” планують запустити електронне бронювання та видачу електронних військових квитків. Що ще важливо – функціонал і наповнення е-реєстру дасть змогу військовим подавати онлайн-заяву на отримання статусу УБД (учасника бойових дій) і в короткі терміни отримати його. Процедура буде швидкою, такою, що не потребуватиме багато часу і сил.

Цей самий документ обіцяє запустити електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного і резервіста – з 18 травня Міноборони вже презентує мобільний застосунок. У ньому можна буде оновити свої дані без візиту до військкомату і подивитися, які дані містяться про військовозобов’язаного в “Оберезі” і, за необхідності, доповнити або виправити їх. Нагадаємо, що реєстрація в е-кабінеті військовозобов’язаного є виключно добровільною.

До чого ще готуватися в травні – більші штрафи для ухильників та мобілізація засуджених
Раніше ми вже розповідали, які зміни передбачає новий закон про мобілізацію і що запрацює з моменту набрання чинності документом.

Крім цього, в квітні в першому читанні ухвалили законопроєкт №10379 – він пропонує суттєво підняти штрафи для ухилянтів за порушення правил військового обліку. Приміром, зараз за відмову від повістки або неявку до військкомату штрафують на 3400 – 8500 грн, нові штрафи можуть бути такими:

у мирний час – “влетить” від 5 100 до 8 500 грн (для цивільних), від 17 000 до 34 000 грн (посадові та юридичні особи);

у воєнний час – від 17 000 до 25 500 грн і від 34 000 до 59 000 грн відповідно.

У першому читанні було ухвалено ще один законопроєкт №11079-1 – мобілізація засуджених в Україні.

Документ пропонує мобілізувати на добровільній основі тих, хто відповідає вимогам служби в окремих спеціалізованих підрозділах і військових частинах.

Не зможуть до ЗСУ приєднатися засуджені за злочини проти нацбезпеки України, вбивство двох або більше осіб, а також за сексуальне насильство і смертельне п’яне ДТП.

Обидва ці законопроєкти ще мають бути ухвалені в другому читанні.

Джерело

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.