3 Травня, 2024 10:35 pm

22 квітня. Яке cвято. Що потpібно cьогодні з’їсти, щоб було міцне здоpов’я і всі спpави пішли у гоpу

Яке церковне свято відзначають 22 квітня за новим і старим стилем, що не можна робити, у кого іменини.

22 квітня православні віряни згадують преподобного Феодора Сикеота і святителя Луку. Цього дня починається Вербний тиждень. У народному календарі – Луків день.

Про його традиції, прикмети і заборони та кого вшановують у церкві 22 квітня за старим стилем – розповідаємо нижче.

22 квітня за новим календарем (5 травня за старим) – день пам’яті преподобного Феодора Сикеота і святителя Луки.

Феодор жив у VI столітті і був родом із села Сікеї (біля міста Анастасіуполя в Малій Азії). Своє друге ім’я хлопчик отримав за назвою рідного села.

Коли хлопчикові було 6 років, мати вирішила подарувати йому золотий пояс – сподівалася, що син стане воїном. Але їй явився великомученик Георгій і відкрив, що Феодор служитиме Господу. У 14 років Феодор вирив печеру біля храму святого Георгія і став у ній жити, а згодом прийняв чернечий постриг у Єрусалимі.

Потім повернувся на батьківщину і став жити при церкві великомученика Георгія. Чернець багато постився і проводив час у молитві. Згодом пішов поголос, що молитви ієромонаха Феодора зцілюють людей, а його передбачення збуваються – і до Феодора потягнулися люди. Жителі Анастасіуполя вмовили Феодора стати їхнім єпископом.

Той погодився, але пробув на цій посаді недовго – аж надто обтяжував вона його, але продовжив служіння в церкві. За переказами, Феодор напророкував імперії лихо від єресі та іконоборців. Так і сталося: у Візантії понад 100 років забороняли святі ікони.

***

Лука жив у I столітті в сирійській Антіохії. Він був серед перших 70 учнів, яких Ісус послав проповідувати християнську віру, творцем Діяння святих апостолів і автором одного з чотирьох Євангелій.

Святитель Лука супроводжував у подорожах апостола Павла, а після його смерті сам пройшов Ахайю, Лівію, Єгипет і Фіваїду. У Фівах старець Лука помер як мученик.

Луку вважають першим іконописцем – згідно з переказами святитель написав першу ікону Пресвятої Богородиці та апостолів Петра і Павла.

Свято 22 квітня за старим стилем – день пам’яті мученика Євпсихія, мученика Дисана.

Про що говорять прикмети на 22 квітня

У народному календарі 22 квітня – Луків день. Його прикмети говорять про погоду і врожай:

тепло цього дня – така погода простоїть до кінця весни, а рік буде врожайним;
заморозки в ніч на 22 квітня – буде ще 40 морозних ночей до осені;
зозуля заспівала – холодів більше не буде;
похмура погода – літо буде посушливим.
У день Луки прийнято висаджувати цибулю на грядки.

Що можна робити 22 квітня

Преподобному Феодору моляться про зцілення від недуг, зокрема, від хвороб очей і зубного болю. У святого Луки просять допомоги в сімейних справах і фінансах, також його шанують як покровителя лікарів і живописців.

Як уже говорилося, у Луків день садять цибулю на городі, прибирають в домі, перуть. За народною прикметою, сьогодні потрібно з’їсти голівку цибулі – буде міцним здоров’я і всі справи підуть у гору.

Що не можна робити 22 квітня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити – вступати в словесні суперечки, сваритися, відмовляти в допомозі, лінуватися. Триває Великий піст 2024 – тим, хто поститься, забороняється гаряча їжа, належить дотримуватися сухоїдіння.

22 квітня – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Віталій, Всеволод, Гавриїл, Дмитро, Климент, Лука, Платон, Федір.

Джерело

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.