30 Квітня, 2024 4:41 pm

Що poбити, якщо зуcтрічний автoмобіль не вcтиг обiгнати і “летить лoб в лoб”? Поpади автoінструктора

Зіткнення автомобілів лоб у лоб одні з найнебезпечніших для здоров’я водіїв та пасажирів.

Як правило, подібні ДТП трапляються при обгоні на трасах, коли один із водіїв неправильно оцінює ситуацію та не встигає виконати маневр.

Результат подібної помилки залежить одразу від кількох учасників руху.

Автоінструктори розробили рекомендації, що дозволяють сигналізувати про свої наміри та роз’їхатися на вузькій ділянці дороги.

Головна порада під час руху трасою – виконуйте маневри тільки при повній впевненості в їх безпеці. Навіть найменші сумніви повинні стати причиною відмови від обгону.

За поганих погодних умов оцінюйте дорожню ситуацію «із запасом».

Недостатня видимість може спотворювати реальну відстань до іншого автомобіля, а на слизькій і засніженій дорозі маневр вимагатиме більше часу, ніж сухим асфальтом.

Іноді причиною аварійно-небезпечної ситуації, що провокує зіткнення лоба в лоб, стають дії того, що обганяє.

Деякі водії з якоїсь причини не можуть миритися з тим, що їх випереджає інший автомобіль. Вони натискають на педаль газу та блокують здійснення обгону, тим самим створюючи дуже небезпечні ситуації.

Перешкоджання обгону – порушення правил дорожнього руху, але це не зупиняє частину водіїв. Побачивши такого автолюбителя на дорозі, не піддавайтеся на провокацію та продовжуйте рух у спокійному режимі.

При виявленні перешкод у момент здійснення обгону пам’ятайте про можливість повернутися на колишнє місце. Думайте про безпеку себе та пасажирів, а не про самооцінку.

У ситуації, коли вам на зустріч «летить» автомобіль і не встигає закінчити обгін, важливо швидко оцінити ситуацію. Автоінструктори рекомендують увімкнути поворотний сигнал та вказати іншому учаснику руху траєкторію роз’їзду.

Логічно, що обганяючому слід притиснутися до центру проїжджої частини, а автомобілю, що рухається своєю смугою, ближче до узбіччя.

На практиці це неочевидно для багатьох водіїв: вони починають зволікатися, змінюючи траєкторію з боку на бік. Використання поворотника дозволяє показати свої наміри. Водночас для привернення уваги можна використовувати короткі звукові сигнали.

У разі виникнення аварійно-небезпечної ситуації з ризиком зіткнення лоб у лоб не нехтуйте гальмуванням.

Правота одного з учасників руху з погляду ПДР ніяк не позначиться на збереженні майна та здоров’я людей. Знижуйте швидкість таким чином, щоб зберігати керування автомобілем.

Пам’ятайте: блокування передніх коліс значно погіршує маневрування, тому водієві важливо дотримуватись балансу.

Результат небезпечної дорожньої ситуації завжди залежить від психологічного стану водіїв.

Паніка відбере дорогоцінний час і не дасть позитивного ефекту. Швидко оцінюйте розташування автомобілів на дорозі та дійте на попередження.

Не відтягуйте ситуацію до останнього, сподіваючись на успішність маневру іншого водія.

Якщо ви бачите ризик лобового зіткнення, увімкніть поворотник, почніть зниження швидкості і максимально можливо притисніться до узбіччя.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.