27 Липня, 2024 12:55 am

Мобiлізація авто в Укpаїні: кому з вoдіїв ваpто бути напoготові

У період воєнного стану в Україні може відбутися мобілізація не лише громадян, а й транспортних засобів.

Процедура вилучення автомобілів регулюється Законом України

“Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” та постановою Кабінету Міністрів України №1921 від 28 грудня 2000 року.

Міністерство внутрішніх справ регулярно передає до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки Міністерства оборони України інформацію про реєстрацію транспортних засобів підприємств, установ і організацій.

Їхні транспортні засоби можуть бути мобілізовані для потреб Збройних Сил України.

Проте автомобілі не можна вилучати з дипломатичних представництв, місій міжнародних організацій, банків державного сектору, підприємств, що мають важливе суспільне значення, і тих, які виконують мобілізаційні завдання.

Мобілізація техніки і транспорту проводиться організовано. Спочатку Кабінет Міністрів встановлює необхідну кількість, розподіляючи їх між регіонами, районами і містами.

Потім місцева влада передає підприємствам і установам, які мають потрібну техніку, відповідні ліміти за погодженням з територіальними центрами комплектування і соціальної підтримки. Прості військові не мають право прийти і взяти будь-яке транспортне засобу.

Процес мобілізації має свою процедуру оформлення.

Фіксується технічний стан і готовність транспорту до виконання певних завдань, проводиться оцінка автомобіля, і власнику видається копія укладених документів.

Після закінчення воєнного стану власник має право на повернення свого майна через територіальні центри комплектування і соціальної підтримки або на компенсацію збитків, якщо майно не підлягає поверненню.

Джерело

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.