30 Квітня, 2024 3:03 am

7 беpезня. Яке сьогодні cвято, у чому допомагає чудoтворна ікона “Споpучниця гpішних”

Яке церковне свято відзначають 7 березня за новим і старим стилем, заборони дня і в кого іменини.

7 березня за новим церковним календарем православні згадують святого Павла Препростого і відзначають день пам’яті ікони Божої Матері “Споручниця грішних”. У народному календарі – Павло Крапельник. Про заборони і прикмети дня, що відзначають у церкві 7 березня за старим стилем – розповідаємо в матеріалі.

7 березня 2024 року – яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем
7 березня за новим стилем (20 березня за старим) – день пам’яті святого Павла Препростого, який прославився своїми благими справами.

Павло жив у Єгипті в III-IV столітті. За простоту і добросердечність його назвали Препростим. Значну частину свого життя він провів у монастирі Антонія Великого, куди пішов після зради дружини.

Коли Павло прийшов до Антонія, той спочатку не хотів приймати до себе чоловіка – вважав, що Павло не зможе жити самітником і порадив йому піти в монастир із менш суворими правилами. Тоді Павло, щоб переконати святого Антонія, три дні провів біля його келії без води та їжі. Антоній зглянувся, але все-таки змусив Павла тримати піст, співати псалми і всю ніч провести в молитві. Чоловік стійко витримав усі випробування, і тоді святий Антоній дозволив йому залишитися.

Усі роки в монастирі Павло старанно молився і багато працював, за це був наділений даром зцілювати людей і виганяти бісів і до останніх днів життя допомагав людям. За переказами, якось до Антонія привели біснуватого юнака, але Антоній відправив того до Павла зі словами: “Я не зможу впоратися з княжим легіоном, це справа Павла”. Святий Павло кілька разів намагався вигнати біса, але в нього не виходило. Тоді він став на камінь і проговорив Ісусу, що не зійде з місця, поки не звільнить людину – біс залишив юнака, і, перетворившись на змія, пішов у Червоне море.

***

7 березня за новим стилем – день пам’яті ікони “Споручниця грішних”. Це чудотворна ікона Божої Матері, про цілющу силу якої довгий час ніхто не знав.

Звідки взялася ікона – досі загадка. Уперше про неї згадується в середині ХІХ століття, тоді вона перебувала в каплиці Одріно-Миколаївського чоловічого монастиря. Образ був дуже застарілим і йому ніхто не молився, але невдовзі парафіянам храму у снах почало приходити, що ікона має чудотворну силу. Люди розповіли про це священикам, і святиню перенесли в храм. Ікона стала допомагати тим, хто звертався до неї, відомо, що вона зцілювала хворих під час епідемії холери.

В Україні відома стародавня Корецька ікона Божої Матері “Споручниця грішних”, яка знаходиться в Корецькому Свято-Троїцькому монастирі (Рівненська область).

Свято 7 березня за старим стилем – день пам’яті мучеників Маврикія і 70-ти воїнів, які постраждали за віру в IV столітті.

Про що говорять прикмети на 7 березня

У народному календарі 7 березня – свято Павло Крапельник, прозвали його так через весняний капіж. Прикмети дня говорять про те, якою буде весна:

жайворонки прилетіли – весна буде теплою;
день видався сонячним – найближчі 40 днів теж будуть такими;
холодно цього дня – чекай до кінця весни ще 40 морозних днів;
хмари пливуть швидко і високо – встановиться гарна погода.
У народі вважають, що з Павла Крапельника починається весна, але не зовсім справжня. Кажуть: “З дахів крапає, а за ніс хапає”.

Що можна робити 7 березня
День добре провести час із сім’єю та близькими, чимось допомогти нужденним.

Як уже говорили, на Павла Крапельника зазвичай крапало з дахів – у народі вважалося, що так само голосно падають і тяжкі гріхи. Тому цього дня слід помолитися і просити очистити душі від гріха.

До ікони “Споручниця грішних” звертаються з проханнями позбавити від інфекцій, епідемій, зцілити від безсоння, скорботи, розпачу та зневіри, захистити від пристріту та порчі. Також Богородицю просять про прощення гріхів. Слово “Споручниця” означає “Поручителька” – тобто, Богородиця поручається перед Сином за всіх людей і безперестанку молиться за всіх, хто звертається до Неї.

Що не можна робити 7 березня
Серед заборон, що сьогодні не можна робити – лаятися, бажати зла, пліткувати, відмовляти в допомозі, піддаватися зневірі.

Не радять цього дня з’ясовувати стосунки – довго не помиритеся. За народними прикметами не варто 7 березня пересаджувати квіти і садити що-небудь – рослини можуть не прижитися.

7 березня – іменини сьогодні
Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Анна, Антоніна, Василь, Микола, Павло, Євген, Омелян, Євдокія, Катерина, Ксенія.

Джерело

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.