2 Травня, 2024 11:49 pm

Цеpковне cвято 19 січня. Що cьогодні категоpично забоpонено pобити, щоб не cталася біда

19 січня за новим церковним календарем православні віряни згадують преподобного Макарія Великого. У народному календарі – Макарів день.

Про його традиції, прикмети та що відзначають у церкві 19 січня за старим стилем – розповідаємо нижче.

19 січня 2024 року – яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем
19 січня (1 лютого за старим стилем) – день пам’яті Макарія Великого, відомого автора безлічі духовних бесід і молитов.

Макарій Великий народився в Єгипті, в IV столітті. Його батьки були благочестивими людьми і виховали сина в християнській вірі. Макарій рано одружився, але й рано став вдівцем. Незабаром померли і його батьки. Залишившись один, Макарій вирішив присвятити життя служінню Богу.

Він пішов у пустелю і жив там у різних старців-пустельників, переймаючи їхній досвід. Довгий час Макарій був учнем одного з отців чернецтва преподобного Антонія Великого. За переказами, після його смерті Макарію дістався його посох, а разом із ним немовби перейшла і частина духовної сили.

За духовні подвиги Макарія прозвали “юнаком старцем”. У 30 років він був уже досвідченим ченцем і при цьому дуже смиренною людиною. За розповідями, одного разу біля дверей своєї келії він застав злодія, який навантажував на осла скромне майно Макарія. Преподобний допоміг злодієві все повантажити і відпустив, сказавши потім: “Ми нічого не принесли в цей світ – нічого не можемо і забрати звідси”.

У 40 років Макарій став священиком і настоятелем ченців у Скитській пустелі. Також преподобний мав дар чудотворення, зціляв людей від важких хвороб, а одного разу навіть воскресив мертвого, щоб переконати єретика. Під час правління імператора Валента Макарія заслали на острів, де жили язичники. Але після чудесного зцілення дочки жерця, язичники прийняли християнство.

Помер Макарій у монастирі, який сам же й побудував. Після себе преподобний залишив понад 50 бесід, 7 настанов і 2 послання.

Також 19 січня за новим стилем шанують ще двох Макаріїв – преподобного Макарія, постника Києво-Печерського та преподобного Макарія Печерського, диякона, а також преподобного Лаврентія Чернігівського.

Свято 19 січня за старим стилем – Хрещення Господнє.

Про що говорять прикмети на 19 січня.

19 січня намагалися зрозуміти, якою буде весна і стежили за прикметами:

сонячний день із краплею – до ранньої весни;
заметіль – на Масляному тижні теж буде хуртовина;
небо зоряне – зима затягнеться надовго;
мороз ударив – літо буде теплим.
У народному календарі 19 січня – свято Макарів день, його ще називали Макарій Весноуказчик.

Що не можна робити 19 січня

Є кілька заборон у цей день – що сьогодні не можна робити:

лихословити і лаятися – потрібно ретельно стежити за своїми словами;
відмовляти в будь-якій допомозі;
займатися важкою фізичною працею.

Вважається, що справи краще відкласти на інший день, інакше “Як орав на Макара, так і весь рік доведеться”. Народні прикмети не радять цього дня одягати чорне, щоб не привернути в життя гіркоту й печаль, а також стригтися – вважається, що можна відрізати удачу.

Що можна робити 19 січня
У день святого Макарія добре піти до церкви, помолитися, покаятися, попросити благ. Макарію Великому моляться за здоров’я хворих, оскільки святий за життя зціляв людей, а також просять допомоги в сімейних справах.

Макарів день вважається дуже вдалим для початку будь-яких справ, пов’язаних із благом інших людей, кажуть: “Усе, що почнеться на Макарія, складеться добре”. Також 19 січня прийнято ходити один до одного в гості, збиратися сім’ями. Помічено, що в ніч на Макарія сняться віщі сни, які не можна розповідати.

19 січня – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Макар, Петро, Антон, Микола, Федір, Марк, Арсеній, Юхим.

Джерело

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.