6 Травня, 2024 11:32 pm

Цеpковне cвято 16 cічня. Що в жoднім pазі сьогoдні не мoжна викидати, щoб не накликати біду

Яке сьогодні свято відзначають віряни, заборони дня і в кого іменини.

16 січня за новим церковним календарем православні поклоняються чесним веригам апостола Петра. У народному календарі – Петро Напівкорм.

Про традиції дня, прикмети і що відзначають у церкві 16 січня за старим стилем – розповідаємо нижче.

16 січня 2024 року – яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

16 січня (29 січня за старим стилем) – поклоніння чесним веригам (ланцюгам) апостола Петра, які за переказами зі святого зняв Ангел Господній.

Апостол Петро був учнем Ісуса Христа і братом Андрія Первозванного. Обидва брати, як і їхній батько, займалися риболовлею, і коли вони ловили рибу на Генісаретському озері (нині Тиверіадське), недалеко від Назарета, Спаситель покликав їх в учні.

Петро – первоверховний апостол, він першим проголосив Ісуса Сином Божим і Месією. У Святому Письмі сказано, що святий перебував на горі Фавор з іншими наближеними учнями і бачив Преображення Господнє. Коли Ісуса після таємної вечері в Гетсиманському саду заарештували, Петро, як і передбачав Христос, до світанку встиг тричі зректися його. Але незабаром розкаявся і був прощений. Після Воскресіння Ісуса Петро став проповідувати і очолив першу християнську громаду.

У 42 році н. е. імператор Ірод Агріппа велів схопити і ув’язнити апостола Петра за проповідь про Христа. У в’язниці Петра скували двома залізними ланцюгами, але, як ідеться в книзі “Діяння святих апостолів”, уночі, напередодні суду, Ангел зняв із Петра ланцюги й вивів його з в’язниці. Християни зберегли вериги як свідчення про те, що сталося диво. Переказ свідчить, що до вериг приходили хворі з різними недугами і, помолившись, отримували зцілення.

У 67 році в Римі Петра знову схопили за наказом імператора Нерона – правитель був у нестямі від того, що апостол навернув до християнства двох його улюблених дружин. Тоді ж Петра і стратили: на його прохання його розіп’яли на хресті головою донизу, бо апостол вважав, що не гідний померти такою ж смертю, як Господь – головою до сонця.

До V століття вериги святого апостола Петра зберігалися в Єрусалимі, а потім їх перенесли до Константинополя. Один із ланцюгів імператриця Євдокія відправила до Риму, як дар своїй доньці Євдоксії. Для святині побудували базиліку, яка кілька разів перебудовувалася, але збереглася до наших днів. її назва – Сан-П’єтро-ін-Вінколі, що означає святий Петро у веригах. Щороку вериги апостола Петра виносять на поклоніння народу.

Свято 16 січня за старим стилем – день пам’яті великомученика Гордія Каппадокійського і пророка Малахія.

Про що говорять прикмети на 16 січня

За прикметами дня дивляться, якою буде погода найближчим часом:

місяць на небі ясний – будуть сильні морози;
яка погода 16 січня – таким буде і березень;
весь день іде сніг – чекай морозу;
сонце сідає за хмарами – до снігопаду.
У народному календарі 16 січня – свято Петро Напівкорм. Свою назву свято отримало тому, що за старих часів половина зимових запасів, зокрема, для домашніх тварин, до цього дня зазвичай закінчувалася.

Що не можна робити 16 січня
Є кілька заборон цього дня – що сьогодні не можна робити:

лаятися;
лихословити, пліткувати, засуджувати;
ображати будь-яких тварин;
відмовляти в допомозі.
За народними прикметами в цю дату є низка заборон, пов’язаних із домашніми роботами. Вважається, що не варто брати в руки гострі предмети, схожі на зуби тварин – є ризик поранитися. Водночас лінуватися і ухилятися від роботи теж не можна: слід навести лад у домі, коморах, хліві, прибудовах. Також не можна викидати хлібні крихти – щоб у майбутньому не голодувати, їх потрібно згодувати птахам.

Цього дня на водоймах починає ламатися лід, тому рибалкам потрібно бути вкрай уважними й обережними.

Що можна робити 16 січня
У святителя Петра просять зцілення від важких недуг, допомоги в життєвих проблемах і підказати вихід із важких ситуацій. Також апостола вважають покровителем домашньої худоби і тварин, тому в день пам’яті святого намагалися добре нагодувати їх, прибрати в клітках, хліві тощо.

Цього дня потрібно зробити ревізію домашніх запасів, якщо потрібно – поповнити їх. За повір’ями, на Петра Напівкорма потрібно добре попрацювати – всі зусилля принесуть успіх у справах протягом року.

16 січня – іменини сьогодні
Іменини сьогодні за церковним календарем у Івана, Максима, Петра.

Джерело

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.