19 Травня, 2024 8:16 am

“Ви знoву збиpаєтеся святкувати “cтарий Новий Рік”, як до цього cвяткували Різдво 7 cічня? Дозвольте дещо пояснити…”

Ви знову збираєтеся святкувати «старий Новий Рік», як до цього святкували Різдво 7 січня? Дозвольте дещо пояснити. Ці дати, звісно, традиційні, але традиція ця – імперська. Московської імперії.

Колись давно, за царя-батюшки імперія жила за давнім архаїчним юліанським календарем, тоді як переважна решта християнських країн і церков – за григоріанським. Росії треба було б давно перейти на цей календар, але московські попи були проти.

Бо, бачте, календар той було введено католиками, а саме Папою Римським Григорієм ХІІІ. А католики для Російської православної церкви з її «скрєпами» завжди були «ворогами». Тому й жила імперія за іншим календарем, який взагалі-то було прийнято колись язичниками.

Коли 1917 року більшовики здійснили воєнний переворот, вони перейшли на григоріанський календар.

Але РПЦ залишилася зі старим юліанським. За григоріанським календарем Різдво відзначається 25 грудня, а Новий рік починається 1 січня. Так на наших землях виникло два Різдва і два Нових роки.

Скажуть: а ось в інтернеті є маса світлин календарів, де навіть у 20 роках минулого століття в Радянському Союзі Різдво позначалося червоним як святковий день саме 25 грудня. Отже колись наша Церква все ж святкувала його саме в цей день? Ні, це не так.

Справа в тім, що ті календарі не церковні. Ті календарі видавала світська комуністична влада. Якийсь період, а саме до 1927 року більшовики з певних причин таки дозволяли святкування Різдва, тому не лише позначали його в календарі червоним кольором, але цей день навіть був вихідним. Але свято було все ж неофіційним. Більшовицька влада називала цей день не святковим, а «днем відпочинку».

З 1929 року товариш Сталін і компанія почали жорстоку війну з Церквою і 25 грудня стало звичайним, «чорним» днем. Але старі календарі збереглися й дали початок цій легенді.
Тепер питання: в який же день правильно святкувати Різдво? Відповідь така. Ніде немає точної дати народження Ісуса Христа. Але. Саме на 25 грудня відповідно до прийнятого у 46 році до різдва Христового юліанського календаря, припадав день зимового сонцестояння на початку першого століття нашої ери.

Від цього дня починався збільшуватися день, сонце починало підніматися над обрієм, воно ніби народжувалося знову. А оскільки сонце є символом Христа, то перші християни встановили дату Різдва саме 25 грудня.

Проте за дві тисячі років через неточність юліанського календаря дата змістилася на 13 днів. З більш точним григоріанським такого не відбувається.

Зараз і католицька, і протестантські, і більшість православних церков святкують Різдво саме 25 грудня. З чотирьох «старих» православних церков три (Константинопольська, Олександрійська та Антіохійська) святкують саме в цей день. Сам Вселенський патріарх святкує 25 грудня. Більшість «молодих» церков з Диптиху теж.

Загалом лише 1 «стара» церква (Єрусалимська) та три «молодих» (Російська, Грузинська та Сербська) з 15 православних церков, що входять до Диптиху Вселенської патріархії, святкують Різдво 7 січня. Нарешті й українці, які тепер мають власну автокефальну Православну церкву України, приєдналися до більшості.

Проте Московський патріархат, який, між іншим, ще з 1943 року перебуває в режимі самопроголошення себе Вселенським й нині по суті є розкольницьким, аж ніяк не бажає втрачати Україну.

Тому усіляко намагається зберегти дуже для себе важливу дату – саме 7 січня. А за нею автоматично «підтягується» і святкування «старого нового року», що є нонсенсом навіть з точки зору безглуздої назви.

Москва прагне за будь-яку ціну втримати Україну. Застосовуються будь-які методи. Цьогоріч почали ледь не кінцем світу на обмеженій кордонами України території лякати. А це вже істерика.

Возможно, это изображение карта и текст

Павло Бондаренко

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.