29 Квітня, 2024 4:26 pm

“Путiн пуcтив у хід оcтанні pезерви, але пеpелому на його коpисть не буде…” Генеpал розкpив “секpети”

На тлі новин із фронту про важкі бої, про те, що просування Сил оборони практично зупинилося, в мережі почали обговорювати тему наближення перелому у війні на користь країни-окупанта Росії.

Насправді це не так, і про це свідчать факти.

Практично з 2014 року й досі ворог не може вирішити завдання повної окупації Луганської та Донецької областей у їхніх адміністративних кордонах.

Він намагається захопити окремі населені пункти – Авдіївку, Куп’янськ – кидає туди останні резерви, але результату як не було, так і немає.

Ворожі війська були змушені відійти від Куп’янська під Авдіївку, але й там перспективи захоплення міста неочевидні, попри напівоточення, в якому опинилося угруповання українських військ.

Захисники України не залишають главі Кремля Володимиру Путіну шансу похвалитися взяттям Авдіївки у новорічному зверненні до росіян. Таку думку в ексклюзивному інтерв’ю OBOZ.UA висловив керівник Служби зовнішньої розвідки України у 2005–2010 роках, генерал армії Микола Маломуж.

– Російський політик Альфред Кох оприлюднив свої висновки щодо війни в Україні. За його оцінками, ситуація на фронті за час, що минув після початку повномасштабного вторгнення, змінилася не сильно, але скрізь не на користь України. Він звернув увагу на неконструктивну позицію США щодо військової допомоги нашій країні та інші несприятливі чинники. Він робить висновок, що негативний перелом у війні близький. Чи вважаєте ви, що сьогодні справді є така небезпека?

– Насамперед я хочу привітати зі святом усіх наших військовослужбовців, наших захисників, побажати великих успіхів та перемог і, звичайно ж, щоб усі були живі та мали добрі перспективи в ім’я нашої незалежної держави України.

Я читаю і Коха, й інших експертів, які вважають, що війна переходить у затяжну фазу та може мати негативні сценарії для України. Але думаю, що в цій ситуації це навіяно тим, що фронт не має великої динаміки, немає проривних дій армій України, хоча ми й просуваємось на півдні. Проте важкі бої на сході підштовхують експертів до думки, що можливий перелом у війні на користь РФ.

Але я з цим принципово не згоден. Справді, Росія намагається залучити останні системні резерви для вирішення тактичних завдань – це захоплення Донецької та Луганської областей.

Путін пустив у хід останні резерви, але перелому на його користь не буде: інтерв'ю з генералом Маломужем

– Які шанси ворога розв’язати це завдання?

– Щоб провести таку операцію, потрібні дуже потужні сили та засоби. Одразу захопити всі території неможливо. Ворог концентрується на низці напрямків – Куп’янськ, Сватове, Кремінна, при цьому Бахмут та Авдіївка є для нього пріоритетом.

Противнику необхідно продемонструвати, що контрнаступ України провалився. І цю думку Кремль намагається донести до всіх у світі. Але необхідно довести, що вони мають пріоритет і перспективи перемог. Тому ставиться завдання захоплення окремих населених пунктів.

Наприклад, довгий час, близько трьох місяців, окупанти намагаються захопити Куп’янськ, але ця операція фактично провалилася. Сюди було кинуто близько 110 тисяч особового складу, першу танкову армію, кантемирівську дивізію, безліч спецназу та найманців, але просунувшись на кілька кілометрів, вони були змушені відійти під ударами наших військ. І зараз глобальної перспективи захопити там щось немає.

Тому противник переспрямував основні сили та засоби на Авдіївку.

– Який ваш прогноз щодо Авдіївки? Ситуація там досить складна…

– Це головний удар, який контролює особисто Путін, бо до кінця року треба показати, що щось захоплене. Обрали Авдіївку, бо вважають, що її можна оточити, захопити й одночасно знизити загрозу для самого Донецька.

Сюди кидається шалена кількість військ, артилерійських та ракетних систем, залучено авіацію, техніку, безпілотники, сили спецоперацій, ПВК, зокрема “вагнерівців” у складі тих чи інших підрозділів, щоб таки зламати наших захисників та увійти до міста. Але це досить потужний укріпрайон. Тому захопити Авдіївку до 14 грудня (14 грудня в Росії пройде пряма лінія з Путіним. – Ред.) або до 1 січня 2024-го практично неможливо.

Путін пустив у хід останні резерви, але перелому на його користь не буде: інтерв'ю з генералом Маломужем

Наші захисники всі атаки ворога відбивають. Буквально 5 грудня вони успішно провели дві контратаки. Так, це невеликі успіхи, але вони показали, що ми здатні відкидати ворога з перших ешелонів його оборони.

Крім того, ми маємо потужні позиції щодо захисних можливостей. Це сама Авдіївка як інфраструктура, це коксохімічний комбінат, який є потужним укріпрайоном, та частково промзона, яка сама по собі є природним опорним пунктом. Тому ворог не може просто проходити такі перешкоди, навіть якщо має кратну перевагу.

Одночасно Сили оборони проводять флангові удари та, можливо, тилові, щоб деблокувати Авдіївку. Я спілкуюсь із нашими захисниками на цій ділянці фронту, вони кажуть: ми Авдіївку до Нового року не здамо.

– Які перспективи звільнити Бахмут?

– Щодо Бахмута, то, якщо його буде звільнено, це стане величезним політичним провалом для Путіна. Тому він прикриває цей напрямок чим може, намагається просуватися у напрямку Кліщіївки та Андріївки, щоб наші Сили оборони не мали тут панівних позицій. Зараз там триває найжорстокіша боротьба з перемінним успіхом.

Так, ворог просувається на кількадесят, сотні метрів. Але це не критичні успіхи у війні. Можуть бути й маневри наших військ і контратаки. Тому судити про всю модель фронту неможливо.

Якщо ми говоримо про широкий формат, то війна стала більш позиційною. Але я вважаю, що це тимчасове явище. На сході ми тримаємо удари, але ворогові не по зубах активно наступати і тримати позиції на фронті завдовжки 1400 кілометрів. У будь-якому випадку ми рухаємось півднем і в напрямку Мелітополя.

Путін пустив у хід останні резерви, але перелому на його користь не буде: інтерв'ю з генералом Маломужем

Наша морська піхота вже активно працює на Херсонському напрямку, а це можливість перекриття логістичних шляхів із Криму та ударів із флангу по херсонському чи запорізькому угрупованню. У перспективі найближчих трьох-п’яти місяців тут може бути розгорнутий театр бойових дій зі звільнення півдня.

Тож ми маємо південні перспективи. Можливо, також і східні, які поки що не розшифровуються. Можуть бути проведені стратегічні наступальні операції взимку-навесні наступного року – з урахуванням того, що ми готуємо нові сили та засоби, включно як із допомогою союзників, так і розвитком власного виробництва, зокрема дронів, ракет, боєприпасів. Низка країн, наприклад США, починають закуповувати боєприпаси для України в багатьох країнах світу, а це дуже великий ринок.

Якщо найближчими тижнями та місяцями ми зламаємо перспективу ворога під Авдіївкою, у Бахмуті, у Кремінній та Сватовому, це буде першим провалом Путіна, оскільки він не зможе виконати свої передвиборчі обіцянки. А наші потужні дії у перспективі зламають усю стратегію путінської агресії. Звичайно, це дуже послабить режим у РФ.

Я знаю, що серед різних категорій росіян накопичилася дуже велика втома. Але ці люди поки що пасивні. Коли будуть активні? Коли будуть вирішальні перемоги ЗСУ на фронті.

Джерело

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.