29 Квітня, 2024 10:00 pm

Церковне свято 7 грудня: що не слід робити жінкам цього дня, щоб не накликати біду

7 грудня за новим церковним календарем згадують святого Амвросія Медіоланського. У народному календарі – Абросимів день.

Про традиції свята, заборони, народні прикмети та кого вшановують у церкві 7 грудня за старим стилем.

7 грудня 2023 року – яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем
7 грудня (20 грудня за старим стилем) – день пам’яті святого Амвросія Медіоланського, який був єпископом, праведником і християнським письменником.

Амвросій жив у IV столітті в Італії. Він був родом з аристократичної родини, але коли став єпископом у Медіолані, то все своє багатство пожертвував церкві. Сам же почав вести скромний і суворий спосіб життя.

Амвросія вважали одним із найкращих проповідників християнства. Він залишив безліч богословських праць і користувався всенародною любов’ю – завдяки чудесам, які відбувалися за його молитвою. Мощі святого після його смерті помістили в церкві, побудованій за його розпорядженням. Пізніше на цьому місці звели базиліку святого Амвросія, там мощі зберігаються й досі.

Свято 7 грудня за старим стилем – день святої Катерини Олександрійської.

Про що говорять прикмети на 7 грудня

Прикмети цього дня такі:

день видався ясний – зима буде морозною;
тепло і сльота на вулиці – ще 10 днів морозу не чекай;
небо в зірках – до снігопаду.
У народному календарі 7 грудня – свято Абросимів день.

Що не можна робити 7 грудня

У цей день є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

жінкам – виконувати важку роботу і прати;
веселитися і співати пісні, порушувати інші правила посту;
відмовляти в допомозі та милостині.

За народними прикметами цього дня не слід надягати надто яскравий одяг – вважається, що так на себе можна натягнути неприємності та пристріт.

Що можна робити 7 грудня
Амвросій Медіоланський вважається покровителем учителів, проповідників і півчих. Святому моляться в різних життєвих і побутових потребах, а оскільки він мав дар зцілювати людей, то молитви святому допомагають хворим, особливо дітям.

Цього дня заведено починати потихеньку готуватися до Різдва. Займатися важкою працею і прати, як уже говорили, не можна, але можна наводити лад у домі, міняти фіранки, заготовляти продукти до свята.

Тим, хто дотримується посту, цього дня можна їсти гарячу їжу з олією. Ви можете подивитися календар харчування на Різдвяний піст по днях.

7 грудня – іменини сьогодні
Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Олександр, Олексій, Григорій, Євген, Катерина, Іван, Марк, Михайло.

Джерело

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.