18 Жовтня, 2024 5:12 am

Папа Римський виправдовуючись за свої слова про росію, влип у черговий скандал

Папа Римський Франциск пояснив, що мав на увазі, коли заохочував російську католицьку молодь берегти спадщину росії. Як передає Vatican News, йшлося, за словами понтифіка про культуру, а не імперіалістичне минуле.

«Я не мав на думці імперіалізм, коли це сказав. Я говорив про культуру», – сказав папа, відповідаючи на запитання журналіста італійського інформагентства ANSA, який попросив пояснити, чому папа згадав про такі постаті, як Петро І чи Катерина ІІ, а також що він думає про імперіалізм, зокрема, російський.

Папа зауважив, що, говорячи про спадщину для молоді, він послався на ідею «великої росії».

«Бо російська спадщина є дуже доброю та дуже гарною», – сказав він.

«До прикладу, в царині літератури, в царині музики, аж до Достоєвського, який сьогодні говорить нам про зрілий гуманізм. Щоб вони (молодь – ред.) взяли на себе цей гуманізм, який розвивався в мистецтві та літературі.

Це другий аспект із того, що я говорив про спадщину. Третій, мабуть, не був вдалий. Говорячи про «велику росію», можливо, не стільки в географічному сенсі, скільки культурному, мені згадалося те, що нас вчили в школі: Петро І, Катерина ІІ. І тут виплив цей третій (елемент – ред.), що, мабуть, не зовсім правильний. Не знаю. Нехай історики скажуть. Але це було доповнення, яке спало мені на думку, бо я вивчав це в школі», – пояснив понтифік.

Відповідаючи на другу частину запитання, в якій йшлося про ставлення до імперіалізму, папа сказав: «Я не мав на увазі імперіалізм, коли говорив це.

Я говорив про культуру, а передавання культури ніколи не є імперіалістичним, ніколи. Це завжди діалог, і я говорив про це».

У відеозверненні до російської католицької молоді, оприлюдненому 25 серпня, папа Римський Франциск дослівно сказав таке:

«Ніколи не забувайте про спадщину. Ви – нащадки великої росії: великої росії святих, правителів, великої росії Петра І, Катерини ІІ, тієї імперії – великої, освіченої, (країни) великої культури та великої людяності. Ніколи не відмовляйтеся від цієї спадщини.

Ви – нащадки великої Матінки росії, крокуйте вперед з цим. І дякую вам – дякую за ваш спосіб бути, за ваш спосіб бути росіянами».

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.