16 Вересня, 2024 7:06 pm

Глава УГКЦ відреагував на заяву Папи Римського про “велику росію” ВІДЕО

Представництво Святого Престолу в Україні заявило, що Папа Франциск “ніколи не закликав до імперіалістичних ідей” на тлі його заклику до російської молоді зберігати спадщину “великої Росії”.

Зі свого боку Українська греко-католицька церква зазначила, що з “болем і занепокоєнням” сприйняла такі висловлювання понтифіка на тлі повномасштабної війни країни-агресора РФ проти нашої держави.

Позиції викладено в заявах Апостольського Нунціатура в Україні та предстоятеля УГКЦ Блаженнішого митрополита Святослава Шевчука. Папське Представництво все перенаправило на нібито неправильну “інтерпретацію ЗМІ”, але в УГКЦ наголосили, що очікують виважених пояснень.

Так, у першому заявили, мовляв, Папа Франциск не закликав католицьку молодь РФ брати приклад із імператора Петра I та імператриці Катерини II, які були відомі своїми імперіалістичними й експансіоністськими ідеями, діями. Це, вважають там, є інтерпретацією, бо Папа Римський “такого не говорив”.

“Папа Франциск ніколи не закликав до імперіалістичних ідей. Навпаки, він є рішучим противником і критиком будь-якої форми імперіалізму чи колоніалізму, в усіх народів і ситуаціях. Слова Римського Понтифіка від 25 серпня слід інтерпретувати в цьому ж світлі”, – йдеться в заяві Представництва Святого Престолу В Україні.

Але в Українській греко-католицькій церкві з “болем і занепокоєнням” відреагували на “велику Росію” від Папи Франциска. Глава УГКЦ митрополит Святослав висловив сподівання, що ці слова Святішого Отця були сказані спонтанно, без жодних спроб історичних оцінок, а тим паче підтримки імперіалістичних амбіцій РФ.

Він додав: справді існує небезпека, що озвучене понтифіком може бути сприйнято як підтримка російського націоналізму й імперіалізму, який сьогодні став причиною війни в Україні.

“Слова про “велику росію Петра І, Катерини ІІ, тієї імперії – великої, просвіченої, країни великої культури та великої гуманності” – найгірший приклад імперіалізму та крайнього російського націоналізму”, – наголосив предстоятель УГКЦ.

Він зазначив, що Українська греко-католицька церква очікує від Святого Престолу виваженого пояснення цієї ситуації, адже висловлювання, присвоєні Папі Франциску, “суперечать його науці про мир” та засудженню будь-яких форм імперіалізму.

Також митрополит Святослав підкреслив, що через кілька днів єпископи УГКЦ, які зберуться на Синод у Римі, матимуть нагоду особисто донести до понтифіка “сумніви й біль українського народу”.

Нагадаємо: Папа Римський Франциск під час телемосту з російською молоддю 25 серпня висловив захоплення “великою Росією” та закликав громадян цієї держави-терориста “ніколи не відмовлятися від (своєї) спадщини”.

“Ви – спадкоємці великої Росії: великої Росії святих, правителів, великої Росії Петра I, Катерини II, тієї імперії – величної, освіченої, великої культури та великої людяності. Ніколи не відмовляйтеся від цієї спадщини”, – заявив понтифік.

У відповідь речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко зазначив, що саме такою “імперіалістичною пропагандою”, “духовними скрепами” і “потребою” в порятунку “великої матінки Росії” сьогодні Кремль виправдовує вбивства тисяч українців та українок і знищення сотень українських міст і сіл.

Джерело

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.