27 Жовтня, 2024 9:16 am

27 жoвтня – яке cьогодні свято. Сувора забоpона цьoго дня, в жодному pазі не pобіть цього

Розповідаємо, яке церковне свято відзначають 27 жовтня за новим і старим стилем, що можна і не можна робити, у кого іменини.

27 жовтня за новим церковним календарем згадують преподобного Нестора Літописця Печерського.

Про традиції та прикмети 27 жовтня і яке церковне свято сьогодні відзначають у церкві за старим стилем.

2023 року Православна церква України перейшла на новий календарний стиль, і всі православні свята з фіксованою датою змістилися на 13 днів раніше.

Але частина вірян продовжують дотримуватися колишнього календаря – збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів.

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем
Православне свято 27 жовтня за новим церковним календарем (9 листопада за старим) – день пам’яті преподобного Нестора Літописця Печерського.

Нестор Літописець увійшов в історію православ’я, як упорядник безсмертного твору “Повість минулих літ”, який вважають найвищим творінням світової писемності.

Нестор народився в XI столітті, в Києві. У 17 років він розпочав навчання в Києво-Печерському монастирі, згодом там прийняв постриг у ченці, а ще згодом його висвятили у сан ієродиякона. Він багато часу присвячував навчанню й особливо письмовій праці. Нестор створив найбільш ранній із давньоруських літописних зведень XII століття – “Повість минулих літ”, а також прославився як автор творів про князя Володимира та Хрещення Русі.Крім цього, монах складав життєписи інших київських і печерських угодників: наприклад, збереглися житіє преподобного Феодосія Печерського і “Читання про житіє і про погублении Бориса і Гліба”.

Помер Нестор 27 жовтня 1114 року, це день пам’яті святого, також у цю дату в Україні відзначають День української писемності та мови.

Мощі святого зберігаються в Ближніх печерах Києво-Печерської лаври. Преподобний перебуває також у списку святих Римо-католицької церкви як Нестор-Літописець Печерський.

Яке церковне свято 27 жовтня за старим стилем

За старим стилем – день пам’яті мучеників Назарія, Гервасія і Протасія, мучениці Параскеви Сербської та преподобного Миколи Святоші, князя Чернігівського і Києво-Печерського чудотворця.

Про що говорять прикмети на 27 жовтня

За прикметами дня судять про погоду найближчим часом, якою буде весна і врожай:

на вулиці сльота і бруд – зима почнеться за чотири тижні;
небо в зірках – до багатого врожаю;
сніг випав цього дня – чекай на погану погоду в травні;
на горобині багато ягід – літо буде дощовим.

У народному календарі 27 жовтня – свято Несторів день, а також Зарок на Параскеву. За старих часів, напередодні дня пам’яті великомучениці Параскеви Іконійської (відзначається 28 жовтня), давали обіцянку виконати якусь роботу – вважалося, що тоді свята Параскева допоможе у виконанні бажання.

Що не можна робити сьогодні, 27 жовтня

У церковне свято 27 жовтня (як і в будь-який інший день) церква не схвалює сварок і лихослів’я, осуду, пліток і наклепу, жадібності, заздрості, помсти, лінощів, відчаю.

Що сьогодні не можна робити за народними прикметами: відмовляти в допомозі, давати гроші в борг. Головна заборона дня – не можна порушувати дану цього дня обіцянку, інакше будеш покараний.

Що можна робити 27 жовтня

Нестора Літописця особливо шанують журналісти, літератори, історики. У православне свято сьогодні звертаються до святого з молитвами про допомогу в навчанні та роботі, дослідницькій та науковій діяльності.

Оскільки напередодні дня святої Параскеви давали обітниці, то день прозвали обітним. Вважається, що за це Параскева виконає заповітне бажання або ж зцілить близького.

Обіцянки можна давати з будь-яким терміном виконання – або цього дня, або через рік. Головне – обіцяти по своїх силах, щоб виконати їх, інакше удача і благополуччя відвернуться.

Хто відзначає день ангела 27 жовтня

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Андрій, Миколай, Іван, Максим, Марк, Сергій, Афанасій, Степан.

За старим стилем день ангела у Параски, Ігнатія, Кузьми, Максиміліана, Михайла, Назара, Миколи, Петра.

Джерело

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.