19 Жовтня, 2024 3:49 am

19 жовтня. Яке сьогодні свято. Що обов’язково потрібно зробити саме в цей день

Розповідаємо, яке церковне свято відзначають 19 жовтня за новим і старим стилем, що можна і не можна робити, у кого іменини.

19 жовтня за новим церковним календарем згадують пророка Іоїля, а також святого мученика Уара і сім учителів. Також цього дня – Димитріївська батьківська субота.

Про традиції та прикмети 19 жовтня і яке сьогодні свято відзначають у церкві за старим стилем – у матеріалі.

2023 року Православна церква України перейшла на новий календарний стиль, і всі православні свята з фіксованою датою змістилися на 13 днів раніше. Але частина вірян продовжують дотримуватися колишнього календаря – збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів.

Православне свято 19 жовтня за новим церковним календарем (1 листопада за старим) – день пам’яті пророка Іоїля, святого мученика Уара і з ним семи вчителів християнських, а також блаженної Клеопатри і сина її Іоанна.

За переказами, Йоіл – перший біблійний пророк, який залишив записи своїх проповідей.

Про його життя відомо небагато – жив він у V столітті до н. е., в Іудеї. У книзі пророцтв, написаній Йоілем, описуються лиха, які спіткають Ізраїль: неврожай, нашестя сарани, голод. Пророк закликає звернутися до Бога і помолитися про допомогу – і тоді жителі отримають благоденство. Йдеться не тільки про блага, а й про те, що Бог пошле свого Сина Єдинородного. Також пророк Йоіл передбачив зішестя Святого Духа – це сталося в день П’ятидесятниці (Трійці), тоді апостоли, отримавши дар, вирушили проповідувати в різні куточки світу.

***

Святий мученик Уар жив у III-IV століттях, у Єгипті. Сам він був воєначальником і таємно сповідував християнську віру – це були часи гонінь на християн. Користуючись своїм становищем, він щоночі йшов до в’язниці і відносив в’язням-християнам їжу, перев’язував їм рани. Якось він усю ніч розмовляв із сімома християнськими вчителями-ув’язненими. Вранці, разом з усіма, він пішов на страту й оголосив про свою віру. Намісник наказав катувати воєначальника і врешті-решт він помер. Вдова Клеопатра забрала його тіло і таємно вивезла до Палестини, де поховала в гробниці своїх предків, а пізніше побудувала храм на честь мученика. Святому вдова молилася за здоров’я сина Іоанна, але юнак незабаром помер. Вона стала просити святого про воскресіння сина, але Уар і Іоанн, які з’явилися їй, заспокоїли вдову – вона зрозуміла, що Бог взяв його у своє небесне воїнство. Вдова роздала своє майно і 7 років до смерті жила при храмі. Щонеділі їй уві сні являлися мученик Уар та її син, за повір’ями, Уар молився про прощення гріхів родичів Клеопатри (які, можливо, були нехрещеними), у гробниці з якими був похований.

Пам’ять мученика Уара, семи християнських учителів, вдови Клеопатри та її сина святкують в один день.

***

19 жовтня 2024 року за новим церковним календарем – Димитріївська батьківська субота. Це останній поминальний день у церковному календарі, коли поминають покійних. У Димитріївську поминальну суботу поминають не тільки родичів і близьких, а й усіх, хто загинув за рідну землю.

Яке церковне свято 19 жовтня за старим стилем

Церковне свято сьогодні за старим стилем – день пам’яті святого апостола Фоми.

Про що говорять прикмети на 19 жовтня

Прикмети 19 жовтня можуть підказати, коли настане справжня зима:

немає вітру – чекай похолодання;
дим стелиться по землі – до негоди;
червоний захід сонця – до погіршення погоди;
сніг випав – через 40 днів його буде багато.
У народному календарі 19 жовтня – свято Проводи осені, Іванів день – на честь пам’яті Іоанна Кронштадтського.

Що не можна робити 19 жовтня

На православне свято 19 жовтня, як і в будь-який інший день, церква виступає проти сварок, лихослів’я, пліток, наклепу і осуду, а також заздрощів, жадібності, помсти і відчаю. Не слід відмовляти в допомозі тим, хто просить.

У батьківську суботу забороняється погано говорити про померлих, поминати їх алкоголем, влаштовувати галасливі поминальні застілля, а також не слід залишати алкоголь і їжу на могилах.

За народними прикметами цього дня в жодному разі не можна відмовляти в милостині – вважається, що через жебраків звертається покійна рідня. Даси копійку – розбагатієш на гривню.

Що можна робити 19 жовтня

Церковне свято сьогодні дозволяє вірянам звертатися до святого Уару в разі непоправного горя – йому моляться за самогубців і тих, хто помер нехрещеним. У батьківську суботу заведено йти до церкви, щоб пом’янути покійних близьких і всіх, хто загинув за рідну землю. До церкви несуть пісні продукти, подають поминальні записки перед службою, а після йдуть на кладовище.

За старих часів 19 жовтня різали курей і готували всілякі страви з куркою, наприклад, курник – круглий пиріг із листкового або дріжджового тіста з курячим м’ясом.

Вважається, що сьогодні потрібно досита нагодувати сім’ю – тоді весь рік складеться вдало. З цього дня готувалися до справжніх морозів.

Хто відзначає день ангела 19 жовтня

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Петро, Микола, Іван, Михайло, Дмитро, Павло, Фелікс, Сергій, Леонід.

За старим стилем іменини святкують Іван, Никанор, Макар, Архип.

Джерело

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.