13 Жовтня, 2024 10:23 am

13 жовтня. Яке церковне свято сьогодні, у чому допомагає Іверсько-Мирненська ікона Богородиці

Розповідаємо, яке церковне свято відзначають 13 жовтня за новим і старим стилем, заборони дня, у кого іменини.

13 жовтня за новим церковним календарем згадують чудотворну святиню – Іверсько-Мирненську ікону Божої Матері (“Мироточиву”), яка знаходиться на Вінничині.

Про традиції та прикмети 13 жовтня і яке сьогодні свято відзначають у церкві за старим стилем – у матеріалі.

13 жовтня 2024 року – яке церковне свято сьогодні за новим і старим церковним календарем
2023 року Православна церква України перейшла на новий календарний стиль, і всі православні свята з фіксованою датою змістилися на 13 днів раніше.

Але частина вірян продовжує дотримуватися колишнього календаря – збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів.

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем

13 жовтня за новим церковним календарем (26 жовтня за старим) – день чудотворної Іверсько-Мирненської ікони Божої Матері (“Мироточивої”).

Іверсько-Мирненська ікона Богородиці знаходиться в селі Мирне (колишня Кіровка) Вінницької області. Іверську ікону Божої Матері в місцевий храм привіз його настоятель, протоієрей Віталій Трач із Браїлівського жіночого монастиря під Вінницею. У 2007 році на свято Архістратига Михаїла 21 листопада (за старим стилем) ікона “заплакала” – замироточила. Відтоді святиня постійно мироточить, подекуди так сильно, що за добу збирається понад літр мироточивості, яку роздають вірянам.

Ікона Богоматері вважається чудотворною – зафіксовано низку чудесних зцілень біля ікони та від мироточивості, що витікає з неї. Відома історія сім’ї, яка прилетіла з Німеччини, щоб узяти чудесного миру для доньки Вероніки, яка хворіє на туберкульоз кісток. Після відвідин храму літак, яким вони поверталися, не встиг ще приземлитися в Мюнхені, як дівчинці стало краще, а потім хвороба взагалі відступила. На знак подяки ця сім’я подарувала красиву корону, яка до сьогоднішнього дня прикрашає кіот ікони.

Чудотворна святиня побувала в багатьох храмах Вінниччини, а згодом і в різних куточках України – Києві, Львові, Черкасах, Умані, Ужгороді, Кропивницькому, Житомирі та інших містах. Під час перебування в Києво-Печерській лаврі іконі подарували оклад.

Цікаво, що в Мирненському храмі мироточить не лише ікона Богородиці. Також 2007 року місцеві жителі принесли до церкви ікону Всіх святих, яку раніше викинули зі зруйнованого Покровського храму – ікона замироточила у вірян вдома. Пізніше в храмі також замироточив образ Христа Спасителя.

Церковне свято 13 жовтня за старим стилем

За старим календарним стилем – день пам’яті святителя Михаїла, першого митрополита Київського.

Про що говорять прикмети на 13 жовтня

Прикмети дня говорять про майбутню погоду і зиму:

сніг випав цього дня – зима ще нескоро буде;
журавлі полетіли в теплі краї – ось-ось буде мороз;
місяць у тумані – погода зіпсується.

У народному календарі 13 жовтня – свято Іверська, Агафонів день, Карпов день, названий так на честь великомучеників Карпа, диякона Папіла, його сестру Агафоніку і Агафодора, пам’ять яких також звершується 13 жовтня.

Що не можна робити 13 жовтня

Сьогодні, як і в будь-який інший день, Церква не схвалює сварок, лихослів’я, пліток, наклепів і осуду, а також заздрості, жадібності, помсти і відчаю. Не слід відмовляти в допомозі тим, хто просить.

Народні прикмети дня не радять сьогодні займатися важкою роботою по дому.

Що можна робити 13 жовтня

У молитвах до Богоматері перед чудотворною Іверсько-Мирненською іконою просять зцілення, захисту від лиха, розради в бідах, моляться за різних важких життєвих обставин.

За народною традицією сьогодні потрібно добре викупатися – вважається, що так можна прогнати всі недуги.

13 жовтня – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Трохим, Микола, Карп, Веніамін, Микита.

За старим стилем іменини святкують Михайло, Григорій, В’ячеслав, Матвій, Олександр, Леонід, Олексій, Петро, Василь, Олександра.

Джерело

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.