8 Жовтня, 2024 4:42 pm

Яйця по 17 тo були “квітoчки”! Дивіться які “ягiдки” з хаpчуванням аpмії заpаз. Фото

Чому українські військові їдять гидке м’ясо, до чого тут каталог і незмінні постачальники Міноборони

Автор: Тетяна Ніколаєнко

У Міноборони черговий скандал з харчуванням армії. Львівське видання NGL.media виявило, що одна з лабораторій міністерства фактично дозволила постачати на фронт неякісну тушонку.

На жаль, це не єдиний випадок, і він змушує вкотре говорити про головне джерело цієї історії – відсутність реформи харчування армії, збереження закупівлі за каталогом, а також те, що Міністерство оборони не зробило взагалі нічого для виконання вимог антикорупційної стратегії щодо запровадження реєстру постачальників.

В результаті “перевірені” постачальники, які зберегли свої позиції на “ринку” продовжують демпінгувати між собою ціни для того, щоб виграти тендери з найнижчою ціною дободачі, а цю найнижчу ціну забезпечують за рахунок найперше низької якості м’яса.

Ситуація дійшла до того, що заводи, які мають власні потужності з виробництва м’яса, просто відмовляються ставити на ньому своє маркування, бо потім його накачують такою кількістю води, що відповідати за це ніхто не хоче.

“Середня ціна курятини в каталозі – 120 грн. Ви на ринку зараз таку курку ніде не знайдете. В результаті наші військові отримують воду в курячій шкурці”, – розповідає Цензор.НЕТ.

У вересні військові переслали автору фото свинини та курятини, які отримують під Покровськом – на одному з найскладніших напрямків фронту.

Нашим захисникам привозили м’ясо, яке просто розлазиться в руках після розморозки і сходить піною.

Цю область забезпечує компанія “Трейд граніт інвест”, яку називають наближеною до бізнесменів Адамовського та Якубовського.

Цей тендер компанія отримала в липні, після того як на цьому напрямку не впоралась із постачанням компанія “Гранпрі”.

Через тиждень після публікації фото м’яса відбулась презентація реформи харчування від ДОТ, на якій автор почула діалог керівниці “Трейд граніту” Юлії Павліченко з представницею Державного оператора тилу Галиною Літиш щодо зміни підрядника, який возить м’ясо.

Після цього харчування підрозділу, який показав м’ясо, стало значно кращим. Але це не виправило всю картину.

харчування
харчування

І аналогічні проблеми з якістю на тому ж напрямку стали предметом розслідування львівських колег.

На початку липня з NGL.media зв’язався Дмитро Власенко, офіцер управління одного з батальйонів, що тримають оборону на Покровському напрямку. Він розповів про погану якість продуктів, які отримує не лише його батальйон. І передав кілька банок тушонки. Спочатку журналісти  спробували це їсти, але вирішили, що краще не труїтися.

Тому далі редакція здала тушонку на експертизу і встановила, що лабораторія військової частини А3466 Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Міністерства оборони України схвалила поставку в ЗСУ майже 11 тис. бляшанок тушкованої свинини, яка непридатна до вживання.

Результати експертизи показали, що зразки консерви не відповідають ДСТУ за органолептичними та фізико-хімічними показниками. Це означає, що такі консерви не можна продавати чи споживати.

Експерти встановили, що понад 60% вмісту бляшанки становить вода – точніше ріденький бульйон”.

харчування

Цікаво, що більшість з тушонок не вдалось купити у маркетах. А купує її “Трейд граніт” у київської компанії ТОВ “Ментеріка”, яка є по суті лише вивіскою, а не виробником.

ТОВ “Ментеріка” заснували у 2021 році. Номер телефону ТОВ “Ментеріка”, який вказаний при реєстрації, мають ще близько 2 тисяч компаній. Власником і директором компанії є Володимир Мартиненко.

ТОВ “Ментеріка” продає товар “Трейд граніт” через ще одну фірму посередника. І при цьому всі стверджують, що мають належні документи. Але …

харчування

“Контроль якості консервів, що постачаються ЗСУ, здійснюється на етапі виробництва. Тобто до безпосереднього постачання у військові частини. Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини відбирає контрольні зразки з партії, відправляє їх на лабораторний аналіз і, у разі позитивного висновку щодо придатності до споживання, видає сертифікат якості на постачання відповідної партії. Протягом серпня (саме про цей період йдеться в журналістському матеріалі) ДОТ не надходило жодної офіційної скарги від військових частин щодо незадовільної якості консервних виробів”, – йдеться в коментарі ДОТ.

Для того, щоб посилити контроль за якістю продукції, Державний оператор тилу, на запит Міністерства оборони, планує цифровізувати процес підтвердження наявності сертифікатів якості. А саме – запровадити системне рішення в ІТ-системі управління забезпеченням ЗСУ – DOT-Chain. Планується, що до видаткової накладної в ІТ-системі постачальник буде зазначати номер сертифікату якості, що дозволить відслідковувати, чи дійсно ця партія відповідає вимогам якості, чи ні. Але це поки про майбутнє. І те, що ДОТ не отримує скарг, це не означає, що їх немає.

У серпні ексдепутат, а нині військова Тетяна Чорновол написала колонку про те, що на війні є три найгірші запахи – мертвеччини, мишей і м’яса, яке постачають ЗСУ.

На жаль, ця скарга не єдина. Цього року скарг на якість харчів більше, ніж минулого.

І, на жаль, члени громадської антикорупційної ради попереджали про це ще рік тому. Тому що коли закупівлі харчів були повернуті на Прозорро, і це призвело до економії у майже 4 мільярди, субпідрядники нам сказали: “Вони просто відіграються на якості. Ніхто не втрачатиме свою маржу, тим більше, що постачальник отримує лише ¼ маржі, решта іде наверх”…

Однією з перших ознак такої гри стала консервована свинина, яку отримували частини на Київщині. В банці були кістки та сухожилля, а не м’ясо. Але коли члени ГАР МО отримали вихідні дані банки, то виявилось, що партія пройшла перевірку, і якість була хорошою.

Вже потім ГАР МО дізналась про спосіб, коли після проходження експертизи під тими ж номерами випускають більше продукту, вже набагато гіршої якості.

З того часу минуло більше року. Був запущений Державний оператор тилу, збільшено кількість перевірок. Але буквально вчора авторка говорила з колегами з ГАР МО та військовими про оптимізацію роботи гарячих ліній МО для прийому анонімних скарг на їжу, бо їх багато.

І, на жаль, це не виправлять перевірки. Тобто виправлять, можливо, точково, але не глобально.

Тому що, як я вже зазначила на початку, є глобальна проблема з каталогом. Міністерство оборони не купує окремо тушонку чи м’ясо. Ні, воно купує ефемерну дободачу – триразове харчування військового. Зараз воно обходиться державі десь 110 грн. Насправді, за таку ціну неможливо нормально харчуватись.

“Ми їмо сардельки, які собакам давати страшно”, – каже в розмові один з військових.

По суті, нинішній каталог харчування військових з 365 позицій виконує функцію ширми. За якою приховується сумнівна гра з цінами.

Я вже описувала її основні принципи в попередніх статтях.

Якщо взяти, наприклад, каталог компанії “Атомсервіс“, то можна побачити, що ціна на броколі свіжу сезонну опущена з 80 до 48 грн. Капуста цвітна свіжа знижена в ціні з 90 грн до 54. Щавель свіжий скинутий зі 180 грн до 120. Форель охолоджена знижена в ціні зі 450 до 360 грн. І, скоріше за все, постачальник ніколи не возитиме цей товар.

Натомість яйця першого ґатунку за граничної ціни від ДОТ 3,1 будуть постачатись за 3 гривні. А яйця вищого ґатунку знижені в ціні аж на 22 копійки. Вермішель довга (твердих сортів) за граничної ціни 31,5 буде постачатись за ціною 30,6. Менше гривні різниці. Ріжки і макарони впали в ціні теж лише на гривню з 22 до 21 гривні.

Якщо постачальник має контакти з військовими частинами, а старі постачальники їх точно мають, то він, не матиме проблем з замовленням 300 грам спаржі. А постачатиме продукт, який в нього є, і з якого матиме маржу.

А ось новий постачальник, який комусь перейшов дорогу, скоріше за все, вилетить з тієї ж причини. Він не має контакту з начпродом.

При перших торгах по харчуванню ДОТ намагався змінити кваліфікаційні критерії для виробників, розраховуючи на більш якісного постачальника, ніж звичні “Роги і ракотиці”, які обслуговують МО. Але натомість старі постачальники збунтувались. Спершу вони поставили МО ультиматум повернути старі кваліфкритерії, а далі і взагалі відкликали свої пропозиції з торгів на Прозорро.

ДОТ змушений був звернутися до підрядників старих постачальників, щоб вони уклали з ним контракти. Дехто погодився. Серед них були, до речі, два виробники консерв. Це “Буський консервний завод” (як продовження лінії родини Гринкевичів) з чималим списком нарікань на якість консерв в попередні роки, та ТОВ “Черкаський м’ясокомбінат”.

Останній належить до орбіти колишнього голови Черкаської ОДА Юрія Ткаченка. Серед активів групи Ткаченка – мережа магазинів “Моллі” та ринок “Фермерський” у Черкасах, компанії “Золотоніський бекон” та “Золотоніська індича фабрика”.

Навесні “Черкаський м’ясокомбінат” зміг протриматись у постачанні лише кілька тижнів. Попри те, що під час ревізії ДОТ виявив у компанії заповнені склади і тільки більше 100 працівників на одному складі, компанія мала постійні проблеми з логістикою через зміни замовлень та тим, що в неї не приймали товар.

Співрозмовники в ДОТ навесні розповіли, що компанія навіть зробила запис розмови з одним з начпродів, який прямо сказав, що не прийме товар.

Це було не все – ЧМК, як і більшість постачальників, в ті дні зіткнулись з проблемою, що субпідрядники, яких вони знайшли, відмовлялись від постачань, бо старі постачальники їм тупо пригрозили, що не повернуть гроші, якщо ті підуть до нових. Зважаючи на те, що постачальники певних груп товарів є тісно між собою пов’язані, наприклад, фруктів, то завал поставок для нових компаній ставав просто неминучим.

Цю історію автор знає від самих субпідрядників, які скаржились, що їм не повертають гроші. Ця проблема невирішена – багато виробників мають повні склади, але працювати з МО не хочуть. Як і бути заручниками демпінгування цін.

Що сталось власне з невиплаченими грошима – потім добре пояснила історія з багажником з 4,7 мільйонами євро.

Але це у весняній епопеї не найцікавіше. ЧМК потім за прямими договорами замінив “Контракт продрезерв”. Він був наступним в черзі. Але коли угоди ЧМК ще діяли, деякі військові частини отримали дивні листи десь такого змісту.

харчування

Після цього в постачання для ДОТ зайшов один з представників великого рітейлу та консорціум виробників.

Але через певний час вони теж припинили постачання харчів для війська. Декого старі постачальники замордували судами за склади, дехто вирішив вийти з мінімальними втратами і підготуватись краще до наступних торгів. Дехто сумнівається, чи це того варте і просто хоче отримати гроші через суди.

На початку вересня ДОТ презентував нову версію реформи закупівлі харчів. Частина областей працюватиме за новою пілотною системою. Спочатку проведуть сигнальні торги серед виробників 6 груп товарів (зокрема, молочки та м’ясної групи), а потім обраний ДОТ оператор укладе з ними договори.

харчування
харчування

Хоча нова система значно ближча до розірвання каталогу, який дозволяє махлювати з цінами, в потенційних учасників торгів є безліч питань. Чи може виробник одного з видів продукції стати оператором? Здається, ні. Тобто або вози, або продавай своє м’ясо. Що в принципі і логічно. Хоча грошей обіцяє менше.

Тут головне, щоб критерії для виробників виявились правильними.

Але це ще не все. Частина з постачальників не впевнені, що зможуть зайти в новий цикл. І тут найбільша проблема з тим, що і ті, хто частково постачав, і не зміг втриматись, і ті, хто став субпідрядником, досі не отримують грошей.

Зараз на ринку працюють більшість старих почтачальників – “Атомсервіс”, “Міт пром” як новий фасад групи Глиняної, “Контракт продерезерв”, “Юг прод торг”, “Бузький консервний завод” пов’язаний з родиною Гринкевичів. Нові виявляються теж з ними пов’язані. Щонайменше переходом менеджерів.

Чи зможе нова система змінити цей ландшафт – невідомо. Як мінімум, більшість поставок все одно відбудеться за перевіреною системою, з каталогом.

А тому, цілком імовірно, хтось знову їстиме м’ясо з води і тушонку з хрящів.

Тут би міг допомогти єдиний реєстр постачальників. Його створення передбачено антикорупційною стратегією та рекомендаціями НАТО. Але міністерство і профільний департамент політики не зробив у цьому напрямку взагалі нічого.

харчування

Так само як не зроблено нічого для створення кваліфікаційних критеріїв для підписання прямих договорів, так само як застосування чи скасування господарських санкцій. Якщо цього не буде, то навіть у разі кримінальних проваджень за неякісні продукти деякі постачальники просто змінять вивіски. Доведено до ідеалу групою Глиняної.

Тетяна Ніколаєнко, Цензор. НЕТ

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.