4 Жовтня, 2024 9:23 am

Наpешті це cталося! В Оpбана істеpика! На дpуга путіна знайшли упpаву. Тепеp вилетить, як пpобка

Суд Європейського Союзу – єдиний орган ЄС, який може вплинути і “приструнити” Угорщину та її уряд…

І це нарешті сталося!

Європейська комісія подала позов проти Угорщини до суду ЄС через прийняття країною закону закон про “захист суверенітету”.

Відповідно до висновку Комісії, цей закон порушує законодавство ЄС.

Закон, про який йдеться, дозволяє владі Угорщини переслідувати осіб, звинувачених у підриві суверенітету країни. Закон про “захист суверенітету” набрав чинності в грудні.

Відповідно до нього, Угорщина створила державний орган, який має повноваження збирати інформацію про будь-які громадські організації, групи людей чи окремих осіб, які отримують фінансову підтримку від іноземних установ чи організацій та можуть вплинути на суспільну думку країни. Спецслужбам Угорщини надано дозвіл у розслідуваннях діяльності.

Іншими словами – закон, який відроджує систему КГБ часів СРСР.

Натомість, уряд прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана стверджує, що цей закон спрямований на те, щоб політичні партії не отримували фінансування з-за кордону для проведення своїх виборчих кампаній.
***

Та от! У своїх матеріалах я не раз намагався пояснити українським читачам, радіослухачам і телеглядачам, що жодні петиції Європейського парламенту, голосування у Європарламенті за виключення Угорщини з ЄС, або позбавлення права голосу Угорщини у Євросоюзі не мають чинності і юридичного впливу. Єдиний, хто може визначити подальшу долю Угорщини в ЄС це Суд Європейського Союзу, який знаходиться у Люксембурзі.
***

Для довідки!

Європейський суд (European Court of Justice) — найвища інстанція Європейського Союзу, рішення якої не можуть бути оскаржені.

Європейський суд у Люксембурзі був однією з перших інституцій Європейської спільноти з вугілля та сталі, заснованою відповідно до Паризького договору 1951 року.

Римський договір 1957 року зобов’язав його стежити за виконанням всіх європейських договорів.

До складу Суду входять по одному судді від кожної держави ЄС (разом 27), яким допомагають одинадцять генеральних адвокатів.

Суддів та адвокатів призначають на шестирічний термін. Суд може засідати в палатах чи збиратись на пленарні засідання для розгляду особливо важливих чи складних справ та на вимогу держав Евросоюзу та європейських інституцій: Ради ЄС і Європейської комісії.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.