30 Вересня, 2024 7:25 pm

Щoйно! Укpаїна в НАТО. Стoлтенберг зpобив гучну заяву. Тaкого ніxто не чекав

Щoйно!

Укpаїна в НАТО.

Стoлтенберг зpобив гучну заяву.

Тaкого ніxто не чекав

Єнс Столтенберг, який незабаром покидає посаду генерального секретаря НАТО, пояснив, що запрошення України до Альянсу, коли частина її території окупована, має вирішуватись державами-членами.

Про це, повідомляє “Європейська правда”.

Як пояснив Столтенберг, саме союзники по НАТО мають вирішувати, “як саме членство має застосовуватися або працювати для України, і ми всі це усвідомлюємо”.

“Звісно, якщо говоримо, що єдиний спосіб для України стати членом (НАТО. – Ред.) – це закінчення війни і повний контроль над усією українською територією, тоді даємо президенту путіну всі стимули просто знайти спосіб продовжувати війну”, – зазначив чинний генсек Альянсу.

“Але мій головний меседж у тому, що гарантії безпеки НАТО є шляхом забезпечення тривалого й справедливого миру для України”, – додав він.

На питання, чи можливий у принципі сценарій, коли Україна стає членом Альянсу з частково окупованими територіями, Столтенберг підкреслив, що це “вирішують союзники по НАТО”.

Але, додав він, це має стати гарантією недопущення майбутньої агресії з боку Росії.

“І знов-таки, Україна сама вирішуватиме, що є прийнятним.

Звісно, союзники по НАТО вирішують, чи можуть гарантії статті 5 застосовуватися до частин української території”, – зазначив Столтенберг.

Ідея можливого запрошення України в НАТО “частинами” (тобто з частково окупованими територіями) активно обговорювалась минулого року на тлі підготовки до Вільнюського саміту Альянсу

Джерело

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.