30 Вересня, 2024 9:25 am

30 веpесня. Яке cьогодні cвято. Що обов’язково потpібно зpобити гоcподиням у домі

Розповідаємо, яке церковне свято відзначають 30 вересня за новим і старим стилем, заборони дня, у кого іменини.

30 вересня за новим церковним календарем згадують святителя Михаїла, першого митрополита Київського.

Про традиції та прикмети 30 вересня і яке сьогодні свято відзначають у церкві за старим стилем.

30 вересня 2024 року – яке церковне свято сьогодні за новим і старим церковним календарем
2023 року Православна церква України перейшла на новий календарний стиль, і всі православні свята з фіксованою датою змістилися на 13 днів раніше. Але частина вірян продовжує дотримуватися колишнього календаря – збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів.

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем

30 вересня за новим церковним календарем (13 жовтня за старим) – день пам’яті святителя Михаїла, першого митрополита Київського.

Точно невідомо, звідки був родом святий. Є дані, що він походив із Сирії, інші джерела кажуть – із Болгарії. Але як би там не було, 988 року Константинопольський патріарх Миколай II доручив йому вирушити до Корсуня, щоб хрестити рівноапостольного князя Володимира. Звідти разом із князем Михаїл вирушив до Києва – хрестити Київську Русь. У Києві митрополит спочатку хрестив родину князя та бояр, а потім і всіх, хто зібрався на Дніпрі. Також святитель благословив князя Володимира на побудову Десятинної церкви в Києві.

Митрополит Михаїл допомагав князю в поширенні віри, обходив землі з проповідями, хрестив, засновував храми. Саме з ініціативи святителя збудували Михайлівський Золотоверхий монастир у Києві, а також заснували Києво-Межигірський монастир. Проповідував святитель також у Ростові та Новгороді – саме Київський митрополит заснував у Ростові першу дерев’яну церкву Успіння Пресвятої Богородиці.

Помер святитель Михаїл, перший митрополит Київський, імовірно, 991 року, і його поховали в Десятинній церкві в Києві, потім його мощі перенесли до Ближніх печер Києво-Печерського монастиря, а 30 вересня 1730 року – до Успенського храму Києво-Печерської лаври, тому й згадують святого в цей день.

Церковне свято 30 вересня за старим стилем

За старим календарним стилем – день пам’яті Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії, святих мучениць.

Про що говорять прикмети на 30 вересня

Прикмети дня говорять про те, якими будуть погода і зима:

журавлі цього дня відлітають – чекай снігу на Покрову;
ранок похмурий – дні будуть теплі;
суха погода – зима буде нескоро;
дощ пішов – зима буде сніжною.

У народному календарі 30 вересня – свято Михайло Солом’яний, Михайлів день. Традиційно цього дня за старих часів витрушували з матраців і подушок стару солому і набивали їх свіжою, а стару спалювали.

Вважалося, що такий обряд оберігає від хвороб і недоброго ока. Але цьому є й раціональне пояснення: за рік у старій соломі могли завестися комахи і бактерії, тому її потрібно було міняти.

Що не можна робити 30 вересня

Сьогодні, як і в будь-який інший день, Церква не схвалює сварок, лихослів’я, пліток, наклепів і осуду, виступає проти заздрощів, жадібності, помсти і відчаю.

За народними прикметами сьогодні не слід ходити в брудному одязі та спати в несвіжому ліжку – це до хвороб, а також краще перенести початок ремонту.

Що можна робити 30 вересня

Святого Михайла просять про заступництво Києва, а також про розраду в скорботі й печалі, про мир і зцілення від недуг.

Вважається, що сьогодні потрібно надіти чистий одяг і обов’язково змінити постільну білизну, також прийнято купати дітей – щоб хвороби обходили стороною. За старих часів у Михайлів день поріг будинку окропляли святою водою, щоб захистити його від усього недоброго.

30 вересня – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Михайло, Григорій, В’ячеслав, Матвій, Олександр, Леонід, Олексій, Петро, Василь, Олександра.

За старим стилем іменини святкують Віра, Ілля, Любов, Мирон, Надія, Софія.

Джерело

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.