27 Вересня, 2024 9:30 am

27 веpесня. Яке cьогодні cвято cьогодні, забоpони дня. Що обoв’язково потpібно з’їcти в цей день

Розповідаємо, яке церковне свято відзначають 27 вересня за новим і старим стилем, заборони дня, у кого іменини.

27 вересня за новим церковним календарем згадують мученика Каллістрата і його дружину.

Про традиції та прикмети 27 вересня і яке сьогодні свято відзначають у церкві за старим стилем – у матеріалі.

27 вересня 2024 року – яке церковне свято сьогодні за новим і старим церковним календарем
2023 року Православна церква України перейшла на новий календарний стиль, і всі православні свята з фіксованою датою змістилися на 13 днів раніше. Але частина вірян продовжує дотримуватися колишнього календаря – збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів.

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем

27 вересня за новим церковним календарем (10 жовтня за старим) – день пам’яті мученика Каллістрата і дружини його, Гімнасія та інших.

Святий Каллістрат був родом із сім’ї потомствених воїнів. Його дід служив у Понтія Пілата в Палестині і був свідком смерті і воскресіння Христа. Батько Каллістрата і сам солдат були християнами, а молився він зазвичай ночами.

Якось один із воїнів зрадив Каллістрата – воєначальник хотів змусити юнака зректися віри і принести жертву язичницьким богам. Той відмовився, тоді його побили і вирішили стратити: зашили в мішок і кинули в море. Але сталося диво: мішок розірвався об каміння, а виплисти воїну допомогли дельфіни. Побачивши це, 49 солдатів тут же увірували в Христа. Тоді їх теж вирішили стратити: зв’язали і кинули в озеро. Сталося друге диво: мотузки розв’язалися і всі воїни вижили. Після цього в Христа увірували ще 135 воїнів. Тоді воєначальник, побоюючись публічної страти, наказав уночі вбити всіх 49 мучеників і Каллістрата. Їх поховали, а пізніше на цьому місці спорудили церкву. Мощі Каллістрата зберігалися в Константинополі як чудотворні.

***

27 вересня за новим стилем вшановують також преподобного Саватія- ченця, який шукав усамітнення і знайшов його на Соловецькому острові, де заснував у XV столітті монастир. Святого прозвали Саватій Соловецький.

Церковне свято 27 вересня за старим стилем

Воздвиження Хреста Господнього, а також день пам’яті святителя Іоанна Златоуста і Ліснинської ікони Божої Матері.

Про що говорять прикмети на 27 вересня

За прикметами дня судять, якими будуть погода, зима і весна:

західний вітер дме кілька днів – погода зіпсується;
вранці заморозки – зима буде рання;
різке похолодання – до ранньої весни;
птахи перелітні вже полетіли – скоро будуть морози.

У народному календарі 27 вересня – свято Саватій Бджоляр. Святого Саватія вважають покровителем бджіл і бджолярів, цього дня готують вулики до зимівлі та пригощають усіх медом.

Що не можна робити 27 вересня

Сьогодні, як і в будь-який інший день, Церква не схвалює сварок, лихослів’я, пліток, наклепів і осуду, виступає проти заздрості, жадібності, помсти і відчаю. Не слід відмовляти тим, хто просить про допомогу.

За народними прикметами сьогодні не слід давати і брати гроші в борг, а також ходити в ліс – є ризик заблукати. Забороняється працювати – за повір’ям, будь-яка праця, не пов’язана з бджільництвом, приречена на провал.

Що можна робити 27 вересня
У святого Каллістрата просять про зміцнення віри і дати сил – фізичних і духовних. Преподобному Саватію моляться бджолярі.

За народним звичаєм цього дня готують медові пряники – вважається, що потрібно з’їсти хоча б один, щоб у домі був достаток.

27 вересня – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Кирило, Марк, Прохор, В’ячеслав, Матвій, Федір, Олександр, Валентин, Іван.

За старим стилем іменини святкує Іван.

Джерело

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.