19 Вересня, 2024 1:08 am

Суддя з Києва, xоваючись від звiльнення за пияцтво у лaвах ЗСУ, знов потpапила у cкандал

Вища рада правосуддя розглядала справу судді Деснянського районного суду Світлани Колегаєвої.

П’яна Колегаєва влітку 2021 року керувала записаною на матір автівкою Audi, через що не впоралась з керуванням і вилетіла з дороги, знесла стовп і врізалась у дерево.

Тоді вона відмовилась проходити перевірку кількості алкоголю та наполягала на наркологічній експертизі.

Зрештою справа про п’яне водіння потрапила до Оболонського районного суду Києва, де Колегаєву визнали винною та присудили їй штраф у розмірі 17 тис. гривень та заборонили керувати авто впродовж року.

Колегаєва не погодилась з рішенням суду та подала апеляцію, але програла її.

У січні 2024 року через цю історію на Колегаєву поскаржились, бо поведінка судді підриває довіру до судової системи та суддів загалом.

ВРП погодилась зі скаржником, що у цій історії є ознаки дисциплінарного проступку та відкрила справу.

З лютого по квітень 2024 року ВРП намагалася зрозуміти, чи є якісь підстави, щоб покарати суддю.

За цей час Колегаєва вирішила мобілізуватися до війська, за словами активістів «Автомайдану», — це поширена практика спроби уникнення покарання, зокрема, серед суддів.

Оскільки Колегаєва дуже хотіла пояснити ВРП чому вона була п’яна за кремом і чому її не варто за це карати, але не може цього зробити через службу десь у військовій частині в Києві, ВРП зупинило розгляд дисциплінарної справи.

Через кілька місяців після  рішення ВРП поновлює розгляд справи, бо виявила, що Шевченківського районний суд 16 липня 2024 року оштрафував суддю Колегаєву за вживання алкоголю під час несення служби.

Жінку  два дні поспіль ловили п’яною.

«Третя Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя звертає увагу, що вказані вище обставини свідчать про те, що суддя Деснянського районного суду міста Києва Колегаєва, будучи звільненою від виконання обов’язків з відправлення правосуддя у зв’язку з призовом на військову службу, продовжує вчиняти поведінку, яка суперечить вимогам Кодексу суддівської етики, принижує статус судді та військовослужбовця, що негативно впливає на авторитет правосуддя», – пояснюють у ВРП свою мотивацію поновити розгляд дисциплінарної справи.

Також у ВРП наголошують, що суддя  за допомогою служби намагається уникнути дисциплінарного покарання.

Поки ВРП відклала засідання на 11 вересня, бо захисниця Колегаєвої попросила об’єднати усі скарги на суддю. Колегаєва також відома тим, що судила активістів Майдану та намагалася це приховати вже після 2014 року.

Джерело

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.