19 Вересня, 2024 11:51 pm

19 сеpпня. Яке cьогодні cвято, у кого пpосити заcтупництва для наших вoїнів

Яке церковне свято відзначають 19 серпня за новим і старим стилем, заборони цього дня, у кого іменини.

19 серпня за новим церковним календарем православні віряни згадують мученика Андрія Стратилата та інших із ним. Розповідаємо про традиції та прикмети 19 серпня і яке сьогодні свято відзначають у церкві за старим стилем.

19 серпня 2024 року – яке церковне свято сьогодні за новим і старим церковним календарем
2023 року Православна церква України перейшла на новий календарний стиль, і всі православні свята з фіксованою датою змістилися на 13 днів раніше. Але частина вірян продовжує дотримуватися колишнього календаря – збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів.

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем

18 серпня за новим церковним календарем (31 серпня за старим) – день пам’яті Андрія Стратилата і з ним 2593 мучеників.

Андрій Стратилат жив у III столітті, за часів правління імператора Максиміана. Під час війни із Сирією Андрію дали титул “стратилат” – що означало головнокомандувач.

Андрій командував римським військом і вирізнявся своєю мужністю, справедливістю та військовим талантом.

Зі своїм невеликим загоном найхоробріших воїнів Андрій виступив проти персів, які напали на імперію. Перед битвою Андрій, який увірував у Христа, переконав своїх воїнів-язичників молитися Спасителю.

Їм вдалося змусити численне військо персів втекти, і Андрій із загоном повернулися переможцями. Але про те, що полководець – християнин, заздрісники донесли імператору, і Андрія привели на суд. Його і його воїнів катували, але вони так і не відмовилися від віри. Боячись гніву армії, імператор не стратив Андрія, але таємно замовив убивство – його і солдатів-християн.

Андрій із дружиною попрямували в місто Тарс, де прийняли хрещення. Погоня наздогнала їх у гірській ущелині, воїни билися і молилися, але загинули. За легендою, у цей момент із землі забило джерело з цілющою водою.

Церковне свято 19 серпня за старим стилем

За старим календарним стилем – Преображення Господнє.

Про що говорять прикмети на 19 серпня

Вважається, що за прикметами дня можна визначити, якою буде осінь і зима:

погода тепла і сонячна – така ж буде у вересні та жовтні;
журавлі відлітають на південь – зима буде ранньою;
дме південний вітер – наступного року буде гарний урожай вівса
вранці густий туман – зима буде сніжною.

У народному календарі 19 серпня – свято Андрій Тепляк, яке прозвали так через те, що цього дня зазвичай дме теплий вітер. Народне свято 19 серпня відоме також як Фекла-бурячниця, Яблучний Спас.

Що не можна робити 19 серпня

19 серпня, як і в будь-який інший день, церква виступає проти лайки, злості, пліток, заздрості та жадібності, помсти, а також відчаю. Не можна відмовляти в допомозі нужденним.

Народні прикмети дня не радять говорити про гроші і майбутні витрати – плани можуть зірватися.

Не слід займатися рукоділлям, ремонтом речей і взуття – є ризик поранитися, а також слід уникати сварок, інакше з дому надовго підуть мир і спокій.

Що можна робити 19 серпня

До святого Андрія Стратилата звертаються з молитвами про захист Батьківщини від війни, просять зцілення від хвороб. Святий вважається покровителем військових, йому підносять молитви про захист воїнів і просять заступництва на військовій службі.

Згідно з народними звичаями з цього дня можна розпочинати збирати буряки та інші коренеплоди. З буряка готують страви – борщ, вінегрет. Вважається, щоб для того, щоб рік був успішним, сьогодні обов’язково потрібно з’їсти миску наваристого борщу.

19 серпня – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Андрій, Миколай, Тимофій, Фекла.

За старим стилем іменини святкують Анатолій, Борис і Роман, Гліб і Давид, Іван, Микола, Христина.

Джерело

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.