20 Вересня, 2024 2:57 am

17 сеpпня. Яке cьогодні свято. Що потpібно викинути з дoму, щоб пішли вcі хвоpоби і пeчалі

Яке церковне свято відзначають 17 серпня за новим і старим стилем, заборони цього дня, у кого іменини.

17 серпня за новим церковним календарем православні віряни згадують преподобного Аліпія, іконописця Печерського. Розповідаємо про традиції та прикмети 17 серпня і яке сьогодні свято відзначають у церкві за старим стилем.

17 серпня 2024 року – яке церковне свято сьогодні за новим і старим церковним календарем
2023 року Православна церква України перейшла на новий календарний стиль, і всі православні свята з фіксованою датою змістилися на 13 днів раніше. Але частина вірян продовжує дотримуватися колишнього календаря – збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів.

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем

17 серпня за новим церковним календарем (30 серпня за старим) – день пам’яті преподобного Аліпія, одного з перших і найкращих іконописців, який жив у Києво-Печерській лаврі.

Преподобний Аліпій Печерський – православний святий, київський іконописець і мозаїст, ювелір, лікар, чернець і священик Києво-Печерського монастиря. Жив на рубежі XI-XII століть, з молодих років мешкав у Києво-Печерському монастирі, іконопису навчався у грецьких майстрів.

Є припущення, що Аліпій брав участь у розписі Успенського собору Києво-Печерської лаври (собор був зруйнований комуністами 3 листопада 1941 р.). Також іконописець прославився написанням чудотворних ікон. Дві з них збереглися до наших днів – “Печерська Богоматір з Антонієм і Феодосієм, які стоять перед ним” і “Богородиця Велика Панагія (Всесвята)”, – але обидві вивезені до РФ. Крім них, Аліпій написав сім ікон деісусного ряду для однієї з київських церков на Подолі. Усі вони вважалися чудотворними, бо під час пожежі залишилися неушкодженими. Існує припущення, що Аліпій виконував також мозаїчні роботи для Михайлівського Золотоверхого собору в Києві, який було зруйновано 1933 року.

Церковне свято 17 серпня за старим стилем

Раніше УНІАН розповідав, яке сьогодні церковне свято відзначають за старим календарним стилем – що можна і не можна робити в день пам’яті преподобної мучениці Євдокії Римлянині.

Про що говорять прикмети на 17 серпня

За прикметами дня можна дізнатися, якими будуть весна і зима:

небо затягнуте темними хмарами – до затяжної негоди;
журавлі вже полетіли на південь – чекай на Покрову морози;
гарна погода цього дня – буде рання весна.

У народі 17 серпня – свято Миронів день, назване так на честь священномученика Мирона Кизичного, пам’ять якого також звершується цього дня. Народне свято 17 серпня відоме також як Мирон-вітрогон, Авдотья-малинівка, Євдокія-сіногнойка. Цього дня починають сіяти озимі.

Що не можна робити 17 серпня

17 серпня, як і в будь-який інший день, церква не схвалює і виступає проти лайки, злості, пліток, наклепу, заздрості та жадібності, помсти, відчаю. Не можна відмовляти в допомозі нужденним.

Народні прикмети дня забороняють 17 серпня йти на цвинтар: за повір’ями, цього дня мертві ходять один до одного в гості, тому їм не можна заважати.

Що можна робити 17 серпня

Аліпію Печерському моляться про зміцнення віри, просять захистити від земних спокус.

Одна з головних традицій цього дня – слід допомогти, чим можеш, вдовам, сиротам і знедоленим.
Також за старих часів викидали або спалювали старі речі – вважалося, що разом із ними з дому йдуть хвороби і печалі.

17 серпня – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Олексій, Дмитро, Ілля, Мирон, Павло, Пилип, Юліана.

За старим стилем іменини святкують Андрій, Дмитро, Денис, Іван, Костянтин, Михайло, Дарина, Євдокія.

Джерело

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.