19 Вересня, 2024 9:35 pm

З чого наcправді вигoтовляють гоcподарське мило: багато xто доcі пoмиляється

Серед безлічі мийних засобів чимало господинь користуються господарським милом.

Але є люди, які сьогодні, так само як і 30 років тому, вважають, що цей засіб виготовляють із собак, точніше, із собачого жиру.

Міф це чи правда?

Господарське мило із собачого жиру – правда чи міф

Інформація, що мило виготовляють із бродячих собак за часів радянського союзу була досить розповсюдженою.

Ніхто достеменно не знає, як і чому виник цей фейк, але у багатьох людей досі є таке упередження. Насправді мило варять із жирних кислот.

А запас жиру в бродячих псів, погодьтеся, не великий.

Тож навряд чи вони згодились би на такі цілі, навіть якщо припустити, що хтось міг таке практикувати.

Мило виготовляли ще в стародавньому Вавилоні у 2800 р. до н. е. Схоже до сучасного тверде мило було винайдене у 1170 році.

Воно складалося з суміші жиру та попелу. Європа і США почали миловаріння в промислових масштабах у 1930-х роках.

Саме тоді винайшли гідроліз – розщеплення жирів водою і парою під високим тиском у миловарнях.

Мило виготовляють шляхом кип’ятіння у воді жирів з лугами.

Жири використовують як рослинного походження (бавовняна, пальмова, соєва олії), так і тваринного (свиняче сало, яловичий, баранячий, риб’ячий жири). Під час кип’ятіння жирів з лугами утворюється гліцерин та солі жирних кислот, тобто мило. Потім його очищують від залишку солей, лугів та гліцерину.

Проте господарське мило містить невелику кількість надлишкового лугу. Тому воно не годиться для вмивання і миття волосся. Зате чудово підходить для прання і не викликає алергічних реакцій.

Що означає цифра 72% на господарському милі

Число, яке зазвичай є на милі або на його пакуванні, означає відсоток жирних кислот. Чим більше жирів для виготовлення мила використали, тим вищим буде це значення.

Мийна дія мила є досить складним фізико-хімічним процесом. Мило за своєю суттю є посередником між молекулами води і частинками бруду. Що вищий відсоток жирних кислот, то краще це мило буде пінитися, очищати та дезінфікувати речі.

Господарське мило – що входить до складу зараз

Ми проаналізували склад, який пише виробник на упаковці господарського мила: жирні кислоти – не більше ніж 72%, луги – 0,15-0,20%, pH 11-12.

Отже, справді господарське мило у вигляді бруска жовто-коричневого кольору не містить барвників, консервантів і ароматизаторів.

Великий вміст жирних кислот створює рясну піну для відпирання стійких забруднень, а високий лужний баланс надає відмінної мийної здатності.

Джерело

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.