7 Вересня, 2024 11:18 pm

26 липня. Яке cьогодні cвято, що не ваpто виноcити з дoму цього дня, щоб не втpатити добpобут

Яке церковне свято відзначають 26 липня, заборони дня, у кого іменини.

6 липня за новим церковним календарем православні віряни згадують мученика Єрмолая та інших, а також преподобного Мойсея Угрина, Києво-Печерського.

У народі день дістав назву Єрмолаїв. Про традиції та прикмети 26 липня розповідаємо в матеріалі.

26 липня за новим церковним календарем (8 серпня за старим) – день пам’яті священномучеників Єрмолая, Єрміппа і Єрмократа Нікомидійських, які постраждали за віру в IV столітті.

Єрмолай народився в III столітті в Нікомидії.

Він прийняв хрещення і з часом став пресвітером і проповідником. В ті часи йшли гоніння на християн, тому Єрмолай, а також його сподвижники Єрміпп і Єрмократ змушені були переховуватися.

Але Єрмолай не полишав своєї справи: продовжуючи проповідувати християнство, він дедалі більше людей навертав до віри.

Був серед них відомий цілитель і великомученик Пантелеймон – за переказами, лікувати його навчив Єрмолай.

Коли Пантелеймона заарештували, він повідомив ім’я наставника Єрмолая і те, де той ховається. Єрмолая і його сподвижників заарештували і незабаром стратили.

***

26 липня за новим стилем згадують також преподобного Мойсея Угрина, Києво-Печерського.

Мойсей Угрин жив у X-XI століттях. За походженням він був угорцем. Із двома своїми братами, Єфремом і Георгієм, Мойсей пішов на службу до благовірного київського князя Бориса.

Коли ж Бориса було вбито за наказом його брата Святополка, то разом із ним загинув і Георгій. Мойсей втік до Києва, до сестри Бориса, Предслави.

Незабаром Київ захопив польський король Болеслав, і Мойсей потрапив у полон до Польщі. Відомо, що він був дуже ставний і красивий собою – його примітила багата вдова і викупила, щоб зробити своїм чоловіком. Але Мойсей давно вирішив присвятити життя Богу і стати ченцем.

Незважаючи на всі спокуси, він відмовив жінці і таємно прийняв чернечий постриг від афонського ченця, який проїжджав у тих краях. Вдова в гніві наказала побити Мойсея, але в цей самий час у Польщі піднявся заколот, і ченцеві вдалося втекти до Києва.

Там він вступив до Печерського монастиря, де й жив до самої смерті. Мощі святого спочивають у печерах Києво-Печерської лаври.

Про що говорять прикмети на 26 липня

За прикметами дня судять про погоду незабаром і восени:

мухи кусаються – буде дощ;

захід багряного кольору – почнеться сезон дощів;
листя на липі вже пожовкло – до ранньої осені;
зозулю чути – осінь буде тепла і пізня.

У народі 26 липня – свято Єрмолаїв або Мар’їв день. Прозвали його так тому, що з цього дня на трави лягають особливі осінні тумани – марева, які в народі наділяють цілющою силою. Тому на Єрмолая після ранкової роси збирають лікарські рослини.

Що сьогодні не можна робити 26 липня

26 липня, як і в інший день, церква виступає проти лихослів’я, лайки, злості та сварок, заздрості, жадібності, помсти, розпачу, наклепів і пліток.

За народними повір’ями цього дня жінкам не можна виконувати жодної важкої роботи, особливо працювати в полі та городі, а також шити, в’язати та вишивати, інакше можна втратити сімейне щастя.

Не слід також виносити з дому та позичати будь-який інструмент – вважається, що разом із ним віддаєш з дому добробут.

Що можна робити 26 липня

У молитвах до святого Єрмолая просять зцілення від різних хвороб, зміцнити віру і дати сили на подолання важких життєвих ситуацій. У святого Мойсея Угрина просять допомоги в боротьбі зі спокусами.

Як і напередодні, цього дня вже копають картоплю. Також на Єрмолая заведено збирати лікарські трави і яблука – їх не можна їсти до Яблучного Спаса, але можна робити заготівлі на зиму.

Вважається, що якщо цього дня зірвати кілька колосків жита й заткнути їх за пояс, то можна позбутися болю в спині. За однією з прикмет тому, чиє ім’я починається на літеру Е, в Єрмолаїв день обов’язково має пощастити.

26 липня – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Гнат, Сергій, Федір, Парасковія.

Джерело

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.