7 Липня, 2024 10:53 pm

5 липня – Афанасіїв день. Що не можна робити після обіду, щоб не накликати біду

Яке церковне свято відзначають 5 липня за новим і старим стилем, заборони дня, у кого іменини.

5 липня за новим церковним календарем православні віряни згадують преподобного Афанасія Афонського та ікону Божої Матері “Домобудівниця”.

У народі день прозвали Афанасіїв. Про традиції та прикмети 5 липня і яке сьогодні свято відзначають у церкві за старим стилем – розповідаємо в матеріалі.

5 липня 2024 року – яке церковне свято сьогодні за новим і старим церковним календарем.

2023 року Православна церква України перейшла на новий календарний стиль, і всі православні свята з фіксованою датою (ті, що не переходять) змістилися на 13 днів раніше. Але частина вірян продовжують дотримуватися колишнього календаря – збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів.

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем.

5 липня за новим календарним стилем (18 липня – за старим) – день пам’яті преподобного Афанасія Афонського та ікони Божої Матері “Домобудівниця” (“Економіса”).

Афанасій Афонський жив у X-XI століттях, у Трапезунді. Він рано залишився без батьків, і його вихованням займалася черниця. Юнак здобув освіту в Константинополі і став викладати, а через деякий час прийняв чернецтво і оселився на Афоні.

Там Афанасій об’єднав скити і заснував Велику Лавру. Під його керівництвом побудували монастир, де Афанасій став ігуменом.

В обителі монах завів суворий порядок – наприклад, не можна було спізнюватися на службу, виходити з храму без причини, розмовляти під час богослужіння. Також під керівництвом Афанасія ченці працювали в монастирі на загальне благо, тому обитель процвітала.

Від Бога Афанасій отримав дар чудотворення – всього лише хресним знаменням він міг зцілити хворого або вигнати нечисть. Загинув святий преподобний Афанасій Афонський раптово – якось разом з іншими ченцями він піднявся на верхівку недобудованого храму, щоб подивитися на перебіг будівництва, і церква в цей момент обвалилася.

***

18 липня за новим стилем згадують також історію ікони Божої Матері “Домобудівниця” (“Економісса”), яка знаходиться на горі Афон, в обителі святого Афанасія.

За переказами, після того, як Афанасій заснував обитель на Афоні, почався сильний голод, і ченцям довелося піти з монастиря. Останнім пішов Афанасій, але не встиг відійти від монастиря, як зустрів жінку під блакитним покривалом.

Старець дуже здивувався – жінкам не можна було проходити на Афон. Незнайомка запитала в Афанасія, чому той залишає монастир. І, коли почула відповідь, то сказала, що допоможе вижити ченцям і буде Економіссою, тобто, Домоправителькою монастиря, аби тільки вони не залишали лаври. Старець запитав у жінки, хто вона і почув: “Я – Матір Господа Твого”. Богородиця звеліла Афанасію стукнути палицею по камінню і з-під нього забило джерело. Старець не встиг подякувати – жінка померла, а коли повернувся в обитель, то побачив, що комори наповнені.

Відтоді в монастирі Афанасія немає економа, а тільки помічник Економіси. На згадку про те, як Богородиця з’явилася старцю, було написано ікону, а те чудесне джерело досі втамовує спрагу прочан.

Церковне свято 5 липня за старим стилем

5 липня за старим календарним стилем згадують священномученика Євсевія, єпископа Самосатського. Також за старим календарем триває Петрів піст 2024 року – до 11 липня.

Про що говорять прикмети на 5 липня

Багато прикмет цього дня пов’язані з місяцем:

якщо місяць у цей час дуже яскравий – до теплої і сухої осені;
місяць у зеленуватому світлі – буде дощ;
якщо з’явилася веселка зранку – чекай дощу, а якщо вдень – буде сильний вітер;
крапельки вологи на листі клена – через два дні почнуться затяжні дощі.

У народному календарі 5 липня – свято Опанасів день або Місяців день. За народною традицією, якщо свято припадало на Місяць, що зростає, то в нього просили любові та грошей, якщо на спадний – знімали псування, в повний місяць загадували бажання.

5 липня – що сьогодні не можна робити

5 липня, як і в інші дні, церква виступає проти лайки і сварок, злості, наклепу, жадібності, зневіри. Не можна відмовляти в допомозі тому, хто просить про неї.

За народними повір’ями, цього дня не можна лінуватися і байдикувати – це до злиднів, засмучуватися і скаржитися на долю – весь рік будеш плакати, щось лагодити, різати і брати в руки гострі предмети – є ризик поранитися. Також цього дня краще не працювати після обіду – всі важливі справи потрібно постаратися зробити в першій половині дня.

Що можна робити 5 липня

До святого Афанасія, оскільки він був родоначальником гуртожитку ченців, звертаються з молитвами про мир. У святого просять допомоги вирішити суперечки і непорозуміння, а також зцілення від хвороб.

Ікона “Економісса” прославилася чудесами. До образу звертаються з молитвами під час голоду і злиднів, просять сприяння в пошуку роботи і бізнесі, допомогти подолати фінансові кризи, вирішити кредитні проблеми.

За народною традицією цього дня заведено готувати випічку у вигляді місяця і пригощати нею сусідів і знайомих – вважається, що так можна привернути в дім багатство і благополуччя.

5 липня – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Анна, Арсеній, Афанасій, Варвара, Василь, Єлизавета, Кирило, Сергій, Степан, Тихон.

За старим стилем іменини у Василя, Геннадія, Зіни, Уляни.

Джерело

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.