21 Вересня, 2024 11:33 pm

Гіpші за колоpадських жуків. Як боpотися з pудими cлимаками, які маcово нищать гоpоди

Після дощів жителі Львівщини скаржаться на нашестя рудих слимаків, які об’їдають городи. Як боротися з ненаситним шкідником.

Руді “іспанські” слимаки, які з’явились в Україні не так давно, стали справжньою загрозою для майбутнього урожаю.

На відміну від колорадських жуків, яким зазвичай смакують лише пасльонові – картопля, томати, баклажани, ці слимаки їдять усе.

При цьому в Україні офіційно не зареєстровані засоби захисту від цих шкідників. Тож людям доводиться або збирати їх руками, або покладатись на нелегальну “хімію”.

Звідки у нас взялися ці слимаки та як з ними боротись, “Еспресо.Захід” розповів начальник відділу захисту рослин фітосанітарної діагностики та прогнозування управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області Ярослав Лободзець.

Звідки до нас потрапили руді слимаки.

Від прихильників теорії змови можна почути, що руді слимаки – спеціально виведений вид, який в Україну також завезли спеціально. Насправді ці слимаки походять з півдня Європи, і хоча часто їх називають іспанськими, науковці схиляються до того, що вони все ж походять з півдня Франції.

І європейських фермерів ці шкідники “кошмарять” уже не одне десятиліття.

“Перші руді слимаки з’явились у нас років з 10 тому. Однак спочатку їх було небагато. Але тепер вони розмножились у величезній кількості, тож завдають суттєвої шкоди, – каже Ярослав Лободзець. – Наш “рідний” сірий слимак не настільки агресивний. А ці дуже швидко розмножуються. При цьому вони всеїдні: якщо немає листкових рослин, їдять звичайну траву, все, що трапляється”.

Попри те, що руді слимаки їдять усе, самі вони нікому особливо не смакують, тож природних ворогів майже не мають. Інколи ними можуть харчуватися деякі птахи чи їжаки, але це лише у випадку, якщо не знайдуть іншої поживи. І це ще одна причина швидкого зростання їх популяції.

В Україні немає офіційно дозволеної отрути проти слимаків

“До нас останнім часом постійно звертаються люди, які просять поради, як з ним боротись. Однак проблема в тому, що у нас на державному рівні немає офіційно зареєстрованих препаратів для боротьби зі слимаками.

А за законом застосовувати можна лише ті пестициди, які зареєстровані в Україні. На жаль, у нас таких нема, – каже фахівець. – При цьому магазинчики, які торгують насінням і різними добривами, привозять з Польщі препарати, які зареєстровані там. Це, як правило, препарати на основі окису заліза чи метальдегіду. І люди це купують, бо ж мусять якось боротись зі шкідниками”.

За словами Ярослава Лободзеця, якщо йдеться про засоби, які використовуватимуть, аби захистити городину, варто звернути увагу на їх безпеку.

“Якщо говорити про засоби на основі окису заліза, то вони мало токсичні. Натомість метальдегід у нас був заборонений саме через токсичність, але в Польщі він дозволений. Тож якщо використовувати його на грядках, варто про це пам’ятати. Загалом будь-який пестицид є небезпечний – і для здоров’я людей, і для екології загалом, тому їх треба використовувати обережно, дотримуючись заходів безпеки”, – каже фахівець.

При цьому додає, що засоби для боротьби зі слимаками – це гранули-приманки, які розсипають на поверхні ґрунту. Тож важливо не сипати їх під рослини, а краще в міжряддя.

Фото: Олена Будько

Народні засоби для боротьби зі слимаками

Аби захистити, скажімо, полуницю від слимаків, часто рекомендують садити поруч або навіть у міжряддях часник. Однак у випадку з рудими слимаками цей метод не діє – вони їдять і часник, і цибулю, і інші рослини з сильним запахом, які не смакують іншим шкідникам. Утім досить дієві народні засоби є.

“Якщо йдеться про невеликі дачні ділянки, то можна скористатись і народними методами. Тут перш за все треба розуміти, що слимаки мають липке і слизьке тіло. Тому грядки по периметру можна обробити негашеним вапном – тоді слимак отримує опіки й гине. Але це треба повторювати досить часто, бо вапно поступово гаситься”, – каже Ярослав Лободзець.

Цікаво, що цих шкідників приваблює запах… пива.

“Можна робити такі пастки: вкопують у землю зрізані пластикові пляшки, наливають туди, наприклад, пиво – їх приваблює цей запах і вони топляться. Також можна просто ставити дощечки десь у траву. Слимаки не люблять сонця, тож вдень намагаються сховатись від нього.

А вже ввечері виповзають. І от під тими дощечками їх можна назбирати чимало, – каже фахівець. – Ще один метод – розчин нашатирного спирту – 100 грамів спирту на 10 літрів води. Але оприскувати треба не рослини, а самих слимаків. І в цьому полягає складність.

Робити це треба ввечері. Часом це роблять уночі з ліхтариком, бо саме вночі вони найактивніші. Звичайно, якщо йдеться про великі ділянки, то такі методи навряд чи ефективні. Тож кожен дає раду як може. Але саме через те, що в нас не ведуть із ними масової боротьби, слимаки так активно поширюються”.

Джерело

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.