19 Вересня, 2024 1:47 am

23 тpавня. Яке свято. Що не ваpто сьогодні давати в боpг, щоб не віддати своє здоpов’я і фінансове благополуччя

Яке церковне свято відзначають 23 травня за новим і старим стилем, заборони дня, у кого іменини.

23 травня православні віряни за новим церковним календарем згадують преподобного Михаїла, єпископа Синадського, і преподобну Євфросинію Полоцьку.

З якими молитвами звертаються до святих, заборони дня і яке сьогодні свято відзначають у церкві за старим стилем – у матеріалі.

Після переходу Православної церкви України 2023 року на новий церковний календар дати всіх неперехідних православних свят (із фіксованою датою) змістилися на 13 днів раніше.

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем

23 травня за новим календарним стилем (5 червня – за старим) – день пам’яті преподобного Михайла, сповідника, єпископа Синадського.

Михайло жив у Візантійській імперії на рубежі VII-IX століть. Ще з юності він хотів стати ченцем, тому залишив мирське життя і пішов у монастир на березі Чорного моря.

В обителі юнак багато молився, трудився і отримав від Бога дар чудотворення. Відомий випадок, що якось під час жнив люди знемагали від спраги, але води не було. Тоді Михайло помолився і з порожньої посудини раптово потекла вода.

Пізніше святителя поставили єпископом міста Синад. Завдяки своїй мудрості та святості Михайло був у великій пошані у християн, а також у імператорів Никифора і Михайла.

Але коли до влади прийшов імператор-єретик Лев Вірменин, то святителя засудили і відправили в ув’язнення в місто Євдокіаду. Там святий і помер. Святі мощі зберігаються на Афоні.

***

23 травня за новим календарним стилем згадують преподобну Євфросинію.

Єфросинія (в миру Предслава) була дочкою Полоцького князя Георгія (Святослава) Всеславича і правнучкою святого рівноапостольного князя Володимира. Це була дуже освічена і красива дівчина, її руки просили дуже багато заможних людей, але Єфросинія вирішила стати черницею і пішла в монастир.

Преподобна стала відома як перша жінка-бібліотекарка. У вільний час вона переписувала рукописи, що на той час було непростим заняттям, а виконували його лише чоловіки. Завдяки роботі Євфросинії збереглося багато пам’яток книжкового мистецтва.

23 травня за старим календарним стилем згадують апостола Симона Зилота.

Про що говорять прикмети на 23 травня

У народному календарі 23 травня – свято Левон Огірочник або Конопляник. День прозвали так на честь святителя Леонтія, єпископа Ростовського, знайдення мощей якого також відзначають 23 травня за новим стилем.

Прикмети дня говорять про погоду і врожай:

з’явилися оводи – до гарного врожаю огірків;
задуха з самого ранку – чекай негоди;
зацвів глід – зима буде суворою;
багато мурах – дощу не буде, встановиться суха погода.
За старих часів у цей час зазвичай сіяли коноплі, також цього дня добре садити огірки для засолювання – вони тоді виходять особливо смачними. Раніше ми розповідали, які найкращі сорти огірків для засолки в Україні – 10 найхрусткіших за порадами господинь.

Що не можна робити 23 травня

Серед головних заборон, що сьогодні не можна робити – сваритися, сумувати, лихословити, відмовляти в допомозі, заздрити.

Народні прикмети кажуть, що цього дня не слід переїжджати – день для цього несприятливий, а також ділитися планами – не здійсняться. Крім цього, забороняється давати гроші та речі в борг – вважається, що так можна віддати своє здоров’я і фінансове благополуччя.

Що можна робити 23 травня

У святих дня просять допомоги незаслужено скривджені та покарані люди. До преподобної Євфросинії звертаються з молитвами про мир. Святитель Михаїл допомагає позбутися єресі, раболіпства і схиляння перед сильними світу цього.

23 травня можна робити генеральне прибирання в будинку, викидати непотрібний мотлох. День сприятливий для посадки огірків.

23 травня – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Опанас, Костянтин, Леонтій, Михайло, Марія, Єфросинія, Дарина, а також Онисим, Василь, Семен, Сидір, Таїсія.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.