20 Вересня, 2024 4:36 am

У жoвтні 1935 року ітaлійська аpмія втоpглася в Ефіопію. Розпoчалася Дpуга італо-ефіoпська війна, яку нaзивають пpoвісницею Дpугої світової, бо…

Юрий Касьянов

У жовтні 1935 року італійська армія вторглася в Ефіопію. Розпочалася Друга італо-ефіопська війна, яку називають провісницею Другої світової, бо ця війна засвідчила з усією очевидністю неспроможність міжнародних інституцій, зокрема – Ліги Націй, і безхарактерність так званого “світового співтовариства”.

Підготовку Італії до війни неможливо було приховати; імператор Ефіопії Хайле Селассіє просив Лігу Націй втрутитися, але створений нею миротворчий “Комітет п’яти держав” нічого не зробив.

Ефіопія мала в своєму розпорядженні невелику, відсталу племінну армію, озброєну стародавніми рушницями, і навіть луками зі стрілами. Вся авіація складалася з трьох апаратів часів Першої світової війни.

Напередодні війни Ефіопія намагалася купити зброю, але ніхто не продав. Американці не продали навіть санітарні літаки, але проголосували за дозвіл італійським військовим кораблям проходити Суецький канал.

У листопаді проти Італії було введено економічні санкції. До них приєдналася 51 країна, проте США, Німеччина, Австрія, Угорщина продовжували постачання стратегічно важливої сировини. Не було введено й ембарго на нафтопродукти. А 15 липня 1936 року економічні санкції проти Італії були і зовсім скасовані.

Ефіопи билися героїчно, але фантастична перевага противника в авіації, танках, артилерії та кулеметах не залишали Ефіопії жодного шансу на успіх. Утім, наполегливий опір ефіопської армії привів Муссоліні в лють, і той наказав застосувати проти ефіопів хімічну зброю.

Імператор Хайле Селассіє виступив із відчайдушним зверненням до світової спільноти: “Невже народи всього світу не розуміють, що борючись до сумного кінця, я не тільки виконую свій священний обов’язок перед своїм народом, а й стою на сторожі останньої цитаделі колективної безпеки? Невже вони настільки сліпі, що не бачать, що я несу відповідальність перед усім людством?.. Якщо вони не прийдуть, то я скажу пророчо і без почуття гіркоти: Захід загине…”

У травні 1936 року Італія анексувала Ефіопію.

До 1937 року тільки шість країн світу не визнали анексію. Ліга Націй, як інструмент колективної безпеки, показала свою повну неспроможність.

Під час війни загинуло 300 тис ефіопів, ще 300 тис померли від голоду, а близько 200 тис було страчено в період окупації.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.