19 Вересня, 2024 1:43 am

2 гpудня. Яке сьогoдні свято. Тpадиції, наpодні пpикмети та забоpони цього дня. Що не варто робити щоб не сталося непpиємностей

2 грудня за новим церковним календарем згадують одного з 12 малих пророків – святого Авакума.

У народному календарі – Авакумів день. Про традиції свята, заборони, народні прикмети та кого вшановують 2 грудня за старим стилем.

2 грудня 2023 року – яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем
2 грудня (15 грудня за старим стилем) – день пам’яті святого Авакума, одного з 12 малих пророків, який передбачив багато важливих подій.

Авакум народився в VII столітті в Єрусалимі. Про його життя відомо мало. Він був восьмим із 12 пророків і зробив кілька історичних передбачень. Авакум передбачав полон Вавилоном Ізраїлю, падіння Єрусалимського храму і прихід Месії. Також у писаннях сказано, що Авакум дав їжу пророку Даниїлу, якого віддали на розтерзання левам. Відомо також, що святий пророк прожив до глибокої старості.

Свято 2 грудня за старим стилем – день пам’яті пророка Авдія.

Про що говорять прикмети на 2 грудня

За прикметами дня дивляться, чи буде мороз найближчим часом і якою видасться зима:

якщо цього дня пішов сніг, то зима буде холодною, а весна – пізньою;
на небі немає ні хмаринки – чекай морозу;
день похмурий – буде потепління;
вітер змінив напрямок – погода зіпсується.
У народному календарі 2 грудня – свято Авакумів день, Авакум. За старих часів у цей час остерігалися залишати маленьких дітей одних, щоб уберегти їх від зла.

Що не можна робити 2 грудня
У цей день є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

сваритися і лаятися;
підвищувати голос на дітей;
розважатися і шуміти, влаштовувати пишні застілля, порушувати правила посту;
робити ремонт.

За народними прикметами цього дня не варто починати нові справи, будувати плани і вирушати в дорогу – будь-яке починання може обернутися неприємностями.

Що можна робити 2 грудня
Святого Авакума вважають покровителем дітей і просять захистити їх від хвороб, травм, злих духів і недобрих людей, моляться про здоровий сон для немовлят, які часто плачуть ночами.

За народними прикметами цього дня слід очистити свій дім від негативу – для цього потрібно викинути непотрібні речі, а, якщо вони в хорошому стані, то роздати нужденним. Цей час найкраще провести в сімейному колі, можна шити, в’язати або вишивати.

Тим, хто дотримується посту, цього дня можна їсти гарячу їжу з олією, рибу і трохи вина. Раніше ми публікували докладний календар харчування на Різдвяний піст по днях.

2 грудня – іменини сьогодні
Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Степан, Андрій, Іван, Микола, Кирило, Володимир, Матвій, Борис, Сергій, Маргарита.

Джерело

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.