20 Вересня, 2024 6:43 am

На цьому фото – Джеймс Харрісон з онукою. Він відомий також як “Людина із золотою кров’ю” або “Людина із золотою рукою”…

Oleg Vyshniakov

ЗОЛОТА КРОВ ЗОЛОТОЇ ЛЮДИНИ

На цьому фото – австралієць Джеймс Харрісон з онукою. Йому 86 років.

Він відомий також як “Людина із золотою кров’ю” або “Людина із золотою рукою”. У віці 14 років він переніс серйозну операцію на грудній клітці і йому терміново потрібно близько 13 літрів донорської крові.

Після операції він перебував у лікарні протягом трьох місяців. Розуміючи, що донорська кров врятувала йому життя, він дав обіцянку почати здавати кров, як тільки йому виповниться 18 років.

Харрісон почав здавати кров в 1954 році. Незабаром з’ясувалося, що його кров містить незвично сильні і стійкі антитіла до антигену D резус-фактора.

Кров Харрісона виявилася настільки унікальною, що його життя було застраховане на один мільйон доларів. На основі плазми його крові була створена сироватка, яку якщо ввести резус-негативній жінці, вагітній резус-позитивною дитиною, запобігає розвитку антитіл в крові плода і, тим самим, гемолітичну жовтяницю новонароджених.

Харрісон здавав свою плазму в середньому кожні три тижні протягом 57 років.

У травні 2011 року він здав її в тисячний раз, що є світовим рекордом. До 2015 року всі антирезусні препарати в Австралії виготовлялися з плазми Харрісона. У травні 2018 року Харрісон останній раз пожертвував кров.

За цей час плазма Харрісона допомогла врятувати життя більше двох мільйонів (!!!) новонароджених, враховуючи і його власну онучку.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.