19 Вересня, 2024 10:33 pm

Не знаю, які у вас на завтра були плани, але ви точно хочете купити квітів. Хороших, гарних осінніх квітів…

Подаємо мовою оригіналу:

Stas Kozljuk

Не знаю, які у вас на завтра були плани, але ви точно хочете купити квітів. Хороших, гарних осінніх квітів.

Для цього треба приїхати на 13:00 на метро Мінська, вихід в бік метро Оболонь. І купити невеличкий букет.

Букети продаватиме бабуся Галя. Певно, той хто в районі Мінської живе, то хоч раз її бачив.

Тиха, акуратна бабуся з кількома оберемками квітів. Коли ще купуєш у неї, то вона обов’язково тебе проінструктує: як часто міняти воду, як часто підрізати квіти і як їх засушити, якщо хочеш їх собі зберегти. У мене вдома букет вже тиждень стоїть, якщо шо.

Власне, то й не дивно. Бо бабуся сама вирощувала квіти чи не з 60-х у себе біля будинку в Петрівцях. А потім продавала їх. І дуже ту справу любила. Так було до 16 червня цього року.

Тоді уламки російської ракети впали в районі Петрівців. Казали, що є поранені цивільні, кілька будинків знищені. І баба Галя справді на якийсь час зникла. Виявилося, що на фото був її будинок. А закривавлена жінка з перебинтованою головою – то вона.

Того дня пані Галя поливала свої квіти. Каже, помітила в небі смугу світла, потім вибух. Прийшла до тями – голова в крові, будинок горить. Потім бабусю повезли на операцію, бо був пробитий череп. Коротше, така собі історія.

Будинок відновити нині неможливо. Родичі в бабусі є, але там свої нюанси. Коротше, з Петрівців до Києва бабусю забрали волонтери. Назбирали їй грошей, зняли житло. Оскільки вирощувати свої квіти баба Галя нині не може, то добрі люди з Троєщини за якісь дуже символічні собівартісні гроші віддають їй квіти на продаж. З важливого то, що вона не лишилася сама: у неї є подруга Алла, яка постійно з бабусею, стежить за тим, аби та вчасно приймала ліки, вчасно снідала й вечеряла.

Коротше, пані Галя не сама. І є волонтери, які ніби як взялися допомогти відновити документи на будинок і землю (складна історія сімейних відносин, син документи забрав, де вони не ясно, якщо хтось хоче допомогти з юридичними консультаціям і супроводом не за всі гроші світу – пишіть, поговорим). Та і з грошима критичної проблеми теж немає. Ну, тобто як. Вона завжди є, пенсія невеличка, є волонтерські гроші на оренду квартири на Оболоні на кілька місяців. То й усе. Все інше – то продаж квітів)

Коли з бабунею говориш, то вона категорична у двох речах:
1) Ніколи і ні за яких обставин не хоче просити в людей гроші, як ото роблять деякі в переходах
2) Росіяни погані, дуже погані люди (можна було б написати, що пані Галина про них думає, але ФБ забанить за таке)
Власне. Тому прошу вас прийти завтра на 13:00 до метро Мінська і купити букет. Чому це важливо: у баби Галі ювілей, 85 років. І волонтери, які бабусі допомагають, влаштували їй сюрприз: святкове чаювання з тортом у кафе)

Але для того треба, аби баба Галя швидко все продала і мала вільний час, аби причепуритися) Тому давайте в цьому поможемо. Ви зробите хорошу справу, ще й гарні квіти матимете, а бабуся Галя матиме час, аби підготуватися до чаювання з тортом.

Буду вам дуже і дуже вдячний за допомогу з цим) Майте тихий день)

Баба Галя не дуже хотіла фотографуватися, бо на її думку не надто гарно виглядала) Але то не правда).

На зображенні може бути: 1 особа та квітка

На зображенні може бути: 1 особа та квітка

На зображенні може бути: 1 особа та квітка

На зображенні може бути: квітка

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.