19 Вересня, 2024 4:13 pm

Розбився літак, загuнули 77 гpомадян Укpаїни. Це сталося 29 серпня 1996-го року ФОТО

29 серпня 1996-го. Літак Ту-154М російської авіакомпанії “Внуковські авіалінії” виконував рейс до Норвегії за маршрутом “Москва-Лонг’їр”.

На борту було 130 пасажирів і 11 членів екіпажу. Серед них 77 громадян України.

При заході на посадку в аеропорту Свальбард лайнер в керованому польоті врізався в гору Опера на острові Шпіцберген.

Всі люди, які перебували на борту, загинули. Авіакатастрофа найбільша за кількістю жертв в історії Норвегії – 141 людина.

Чартерний рейс виконувався для компанії “Арктікуголь”, яка володіла шахтами в селищах Баренцбург і Піраміда на норвезькому Шпіцбергені. Командир рейсу мав досвід посадки в аеропорту Свальбард. Другому пілоту належало це зробити вперше, але саме він пілотував. В аеропорту літак очікували 120 працівників та їхні сім’ї для зворотного рейсу.

Політ проходив нормально до початку зниження. Йшла злива, а швидкість вітру становила 28-56 км/год. Видимість перевищувала 10 км, потім впала до 6 км, а потім до 400 м. Свальбард – головний аеропорт Шпіцбергена, який обслуговує архіпелаг. Він оточений горами і обладнаний єдиною злітною смугою.

Під час заходу на посадку неодноразово спрацьовувала сигналізація небезпечного зближення з землею. В останній раз сигнал звучав 9 сек і тривав до зіткнення з горою Опера на висоті 907 м над рівнем моря, в 14,2 км від аеропорту і правіше на 3,7 км від посадкового курсу. Літак від удару об гору повністю зруйнувався, всі пасажири і екіпаж загинули.

Звіт про причини катастрофи опублікували 2 листопада 1999 року. Згідно з ним, причиною стали численні помилки екіпажу. Під час польоту штурман неправильно встановив GPS-індикатор, який вказав неправильне місцеперебування літака і при цьому роботу штурмана не перевіряв жоден із пілотів.

У польоті в гірській місцевості другий пілот запідозрив, що вказівки GPS-індикатора можуть бути невірними і це викликало суперечку між пілотами – продовжувати захід на посадку чи піти на друге коло.

У підсумку, попри невизначеність щодо систем GPS, пілоти вирішили сідати, що призвело до катастрофи. Зв’язок з диспетчерами була ускладнений тим, що пілоти погано знали англійську.

Розбився літак, загинули 77 громадян України

Джерело

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.