27 Жовтня, 2024 12:32 pm

Сьoгодні Укpаїна перейшла на зимoвий час. Як дізнатись актуальний час та що буде далі?

Вночі з суботи (26 жовтня) на неділю (27 жовтня) Україна перейшла на зимовий час.

Для цього стрілки годинників потрібно було перевести на годину назад.

Як найлегше перевірити актуальний час – дізнатися котра насправді зараз година.

Як дізнатись актуальний час

Переведення годинників в Україні здійснюється згідно з постановою Кабінету міністрів №509 від 13 травня 1996 року “Про порядок обчислення часу на території України”.

Так, перехід на зимовий час відбувається в останню неділю жовтня (цього року вона припала на 27 число) о 4 годині ночі. Отже, стрілки годинників потрібно було перевести на одну годину назад.

Варто зазначити, що всі ваші смартфони та інші гаджети, підключені до інтернету, найімовірніше “переключились” на новий час автоматично. А ось механічні прилади потрібно перевести вручну.

Для того, щоб перевірити актуальний час, можна скористатися спеціальними сервісами перевірки часу (наприклад Dayspedia, який відображає точний час і дату онлайн).

Якщо ж ви не зовсім їм довіряєте, скористайтесь пошуком в Google.

Для цього достатньо набрати у пошуковій стрічці запит “котра година в Україні”, “скільки зараз часу” або ж “точний час у (вказати конкретне місто)”.

Україна перейшла на зимовий час: як дізнатись котра година

Україна перейшла на зимовий час: як дізнатись котра година

“Запитати” про точний час можна у Google (скриншот: google.com)

Чи буде це переведення годинників останнім

Питання відмови від переходу на літній час (і, відповідно, назад) неодноразово порушувалося Верховною Радою та громадськими діячами, проте впродовж тривалого часу залишалось відкритим, оскільки депутати не могли визначитися, який час залишати – зимовий чи літній.

Суть проблеми полягала в тому, що в Україні – досить велика відстань між східними та західними областями. Це дещо ускладнює життя в одному часовому поясі всією країною впродовж цілого року. Водночас більшість фахівців зазначали: не переводити стрілки годинника в Україні реально.

У липні 2024 року Верховна Рада схвалила законопроект №4201, автором якого виступив спікер парламенту Руслан Стефанчук. Документом передбачається відмова від переведення годинників в Україні на літній час. Натомість він визначає “фіксацію” на території нашої держави зимового часу.

Йдеться про те, що обчислення часу на території всієї України здійснюватиметься за “єдиним” київським часом – другим часовим поясом у шкалі Всесвітнього координованого часу UTC+2. При цьому сезонного “переходу” в Україні більше не буде.

Однак для того, щоб закон набрав чинності, його має підписати президент (він досі цього не зробив, хоча йому на підпис документ направили ще у серпні). Джерела деяких ЗМІ подейкують навіть, буцімто очільник України цей закон підписувати не збирається зовсім.

Отже, якщо президент не підпише законопроект №4201 і сезонне переведення годинників в Україні не скасують, чергова “зміна” часу чекатиме українців в останню неділю березня – 30 березня 2025 року (о 3 годині ночі).

Тоді стрілки годинників потрібно буде перевести на 1 годину вперед.

Україна перейшла на зимовий час: як дізнатись котра година

Схема переведення годинника на літній час (ілюстрація: en.wikipedia.org)

Україна перейшла на зимовий час: як дізнатись котра година

Нагадаємо, Проєкт Закону про обчислення часу в Україні №4201, який скасовує сезонне переведення годинників, депутати підтримали в другому читанні 16 липня.

Відповідно до нього, в останню неділю жовтня Україна перейде на зимовий час востаннє і має на ньому лишитися.

Згодом законопроєкт підписав голова Верховної Ради, і 21 серпня його направили на підпис президент, але Володимир Зеленський його досі не схвалив.

Як повідомив співрозмовник в президентській команді, цей закон так і не підпишуть.

“Не планує президент підписувати”, – сказав співрозмовник в ОП.

Інший співрозмовник у президентській фракції також запевнив, що підпису не буде.

“Спікер це протис, це його ідея, тому щоб його не ображати, вето не буде, але і підпису не буде”, – сказав співрозмовник в Раді.

За його словами, все порахували й побачили мінуси для економіки – “вилізли збитки у кілька мільярдів”. До аргументів проти підписання закону співрозмовник додав петиції на кшталт “не крадіть наші вечори”, з якими виступали українці.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.