6 Жовтня, 2024 10:33 am

6 жовтня – яке cьогодні свято. Що в жoдному разі не мoжна pобити в цей день, щоб не втpатити все

Розповідаємо, яке церковне свято відзначають 6 жовтня за новим і старим стилем, заборони дня, у кого іменини.

6 жовтня за новим церковним календарем згадують святого Фому – одного з 12 апостолів Христа. Про традиції та прикмети 6 жовтня і яке сьогодні свято відзначають у церкві за старим стилем – у матеріалі.

6 жовтня 2024 року – яке церковне свято сьогодні за новим і старим церковним календарем
2023 року Православна церква України перейшла на новий календарний стиль, і всі православні свята з фіксованою датою змістилися на 13 днів раніше.

Але частина вірян продовжує дотримуватися колишнього календаря – збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів.

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем

6 жовтня за новим церковним календарем (19 жовтня за старим) – день пам’яті св’ятого апостола Фоми, одного з 12 апостолів Христа.

Фома був простим рибалкою родом із галілейського міста Панеади. Якось він почув проповідь Христа, після якої вирішив покинути свій промисел і вирушити слідом за Ісусом. За вчителем Фома слідував невідступно і став одним із 12 найближчих учнів.

Саме цього апостола прозвали Фома Невіруючий. Згідно з Євангеліє, коли Христос воскрес, то апостола не було серед присутніх. Але потім Фома не повірив розповідям очевидців цього дива і сказав, що має сам побачити рани від цвяхів на тілі Ісуса – лише після цього повірить у його воскресіння. Коли апостоли зібралися в будинку Хоми, їм явився Господь – і Хома сам переконався в наявності ран на Його тілі. Ісус же сказав так: “Ти повірив, бо побачив Мене; блаженні ті, що не бачили і увірували”.

Після цього Фома став ще більш ревним у вірі й обійшов із проповідями великі території, розповідаючи людям про Христа. Святий заснував церкви в Палестині, Парфії, Месопотамії, Ефіопії та Індії. Помер апостол Фома в Індії: там він потрапив до в’язниці за те, що навернув до віри сина правителя міста Меліапора і його дружину. Мощі святого перебувають в Індії, Угорщині, Італії та на Афоні.

Церковне свято 6 жовтня за старим стилем

За старим календарним стилем – зачаття Іоанна Предтечі та день пам’яті святої мучениці Іраїди Олександрійської.

Про що говорять прикмети на 6 жовтня

Прикмети погоди цього дня говорять про те, якими будуть зима і врожай у майбутньому році:

туман цього дня – рік буде врожайний;
бур’ян високий – зима буде сніжною;
у лісі майже немає грибів – зима буде суворою.

У народному календарі 6 жовтня – свято Фомин день або Фома Хлібник. Цього дня роблять запаси на зиму: наповнюють погреби, комори, комори.

Що не можна робити 6 жовтня

Сьогодні, як і в інший день, Церква не схвалює сварок, лихослів’я, пліток, осуду і ліні, виступає проти заздрості, жадібності, помсти і відчаю.

За народними прикметами дня не можна відмовляти в хлібі нужденним – інакше сам опинишся в нужді.

Що можна робити 6 жовтня

Апостолу Хомі моляться як покровителю чесного достатку і всіх працьовитих людей і дякують за допомогу в роботі.

За старих часів на Фому обов’язково пекли коровай або хліб, окраєць від свіжого буханця віддавали людині, яка хворіє, – вважалося, що він здатний вилікувати навіть від найтяжчої недуги. У народі кажуть, що сьогодні на сніданок обов’язково потрібно з’їсти шматочок хліба – тоді в домі буде достаток увесь рік.

6 жовтня – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Іван, Никанор, Макар, Архип.

За старим стилем іменини святкують Микола, Іван, Іраїда, Раїса, Антоніна, Петро, Інокентій, Андрій.

Джерело

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.