3 Жовтня, 2024 6:19 am

3 жoвтня. Яке сьогoдні cвято. Дві cуворі забоpони в oдин із найcкладніших днів у pоці

Розповідаємо, яке церковне свято відзначають 3 жовтня за новим і старим стилем, заборони дня, у кого іменини.

3 жовтня за новим церковним календарем згадують священномучеників Діонісія Ареопагіта, єпископа Афінського, а також Рустика пресвітера і Елевферія диякона.

У народі день прозвали Денис Позимній. Про традиції та прикмети 3 жовтня і яке сьогодні свято відзначають у церкві за старим стилем – у матеріалі.

3 жовтня 2024 року – яке церковне свято сьогодні за новим і старим церковним календарем
2023 року Православна церква України перейшла на новий календарний стиль, і всі православні свята з фіксованою датою змістилися на 13 днів раніше.

Але частина вірян продовжує дотримуватися колишнього календаря – збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів.

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем

3 жовтня за новим церковним календарем (16 жовтня за старим) – день пам’яті святого Діонісія Ареопагіта, єпископа Афінського, а також Рустика пресвітера і Елевферія диякона.

Діонісій жив в Афінах, у I столітті. Він здобув гарну освіту і поїхав в Іліополь (Єгипет), щоб вивчати астрономію. Там, у момент розп’яття Христа, він став свідком сонячного затемнення.

Коли Діонісій повернувся додому, його обрали до Верховного суду Афін, званого Ареопаг, і суддю прозвали Ареопагіт. Пізніше до суду запросили апостола Павла – він роз’яснив християнське вчення, і після цього Діонісій увірував у Христа та став послідовником Павла. Три роки суддя супроводжував апостола, а потім став єпископом Афінським.

Коли за часів імператора Нерона пішли гоніння на християн, то апостолів Павла і Петра стратили. Тоді Діонісій вирішив будь-що продовжити їхню справу. Він, а також священнослужитель Рустик і Елевферій вирушили проповідувати в Італію, Іспанію, Німеччину, Галію (Францію). У Лютеції Галлійській (нині Париж), їх схопили і кинули до в’язниці, а потім усіх стратили.

Церковне свято 3 жовтня за старим стилем

За старим календарним стилем – день пам’яті благовірного князя Михайла Чернігівського та його боярина Феодора, а також великомучеників Євстафія Плакиди, його дружини та дітей.

Про що говорять прикмети на 3 жовтня

За прикметами дня судять, якими будуть осінь і зима:

якщо цього дня сиро і туманно, а в повітрі багато білої довгої павутини – до погожої осені, сніг піде не скоро;

суха погода стоїть – взимку буде мало снігу;

шишки низько на ялинці ростуть – морози вдарять рано, а якщо високо – то буде морозно тільки наприкінці зими;

клен і береза не скидають листя повністю – зима буде холодна.

У народному календарі 3 жовтня – свято Денис Позимній або Денисів день. За старих часів цього дня остерігалися недоброго ока і намагалися не порушувати певні заборони.

Що не можна робити 3 жовтня

Сьогодні, як і в інший день, Церква виступає проти сварок, лихослів’я, пліток, наклепів і осуду, а також заздрості, жадібності, помсти і відчаю. Не слід відмовляти в допомозі тим, хто просить.

У народі день 3 жовтня вважається одним із найскладніших у році. Народні прикмети дня не радять сьогодні стригтися і відчиняти вікна надовго – бо в них може проникнути нечисть. Утім, останній забороні є цілком раціональне пояснення: на вулиці холоднішає, і на протязі легко підхопити застуду.

Що можна робити 3 жовтня

У молитвах до святого Діонісія просять допомоги в сімейних справах, вихованні дітей, сил, щоб подолати життєві негаразди.

У народі вважається, що сьогодні потрібно обов’язково з’їсти кілька зубчиків часнику або шматочок цибулі з сіллю – щоб відлякати нечисть і зміцнити імунітет. Сни на Дениса Позимнього – віщі.

3 жовтня – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Денис, Іван, Павло, Петро.

За старим стилем іменини святкують Федір, Олександр, Олег, Михайло, Іван, Василь, Тетяна, Іларіон.

Джерело

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.