19 Вересня, 2024 10:09 pm

6 веpесня. Як cьогодні велике cвято. Три cуворі забоpони в цей день

Яке церковне свято відзначають 6 вересня за новим і старим стилем, заборони цього дня, у кого іменини.

6 вересня за новим церковним календарем згадують чудо Архістратига Михаїла в Хонех, а також чудотворну Києво-Братську ікону Богородиці. У народі день прозвали Михайлове чудо.

Розповідаємо про традиції та прикмети 6 вересня і яке сьогодні свято відзначають у церкві за старим стилем.

6 вересня 2024 року – яке церковне свято сьогодні за новим і старим церковним календарем
2023 року Православна церква України перейшла на новий календарний стиль, і всі православні свята з фіксованою датою змістилися на 13 днів раніше.

Але частина вірян продовжує дотримуватися колишнього календаря – збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів.

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем

6 вересня за новим церковним календарем (19 вересня за старим) – Спогад чуда Архістратига Михаїла в Хонех і день пам’яті ікони Божої матері Києво-Братської.

Архангел Михаїл у християнстві – найшанованіший із небесних духів, якого вважають ватажком небесного воїнства, переможцем диявола і героєм безлічі історій. Назва “архістратиг” означає “глава святого воїнства Ангелів і Архангелів”. Згадують Архангела Михаїла двічі на рік: у вересні відзначають Спогад про диво в Хонех, або Михайлове диво, а в листопаді – Собор Архістратига Михаїла. Раніше ми розповідали про свято Михайлове диво – його нову дату, звичаї та що не можна робити в цей день.

***

Чудотворна Києво-Братська ікона Божої Матері – один із найбільш шанованих образів у Києві. За переказами, ікона була явлена 1654 року і спочатку перебувала в Борисоглібській церкві міста Вишгорода під Києвом.

Після того, як 1662 року, під час війни з Польщею, храм був зруйнований кримськими татарами, її пустили Дніпром. Річка винесла святиню на київський Поділ, де її знайшли й перенесли до Братського монастиря – звідси образ і отримав свою назву.

Коли 1919 року монастир закрили, то образ загубився. Але пізніше дослідження показали, що ікона увійшла до числа п’яти святинь, які передали у Всеукраїнське музейне містечко в Києво-Печерській лаврі 1926 року.

На початку 2000-х років співробітники Національного художнього музею України виявили “подобу” Братської Богородиці в музейних сховищах і встановили, що 1926 року ікона потрапила до Києво-Печерської лаври, а 1948 року її було зафіксовано в музейній книзі обліку. Список ікони початку XVIII століття зберігся в Національному художньому музеї України.

Церковне свято 6 вересня за старим стилем

День пам’яті священномученика Євтихія, єпископа, учня апостола Іоана Богослова.

Про що говорять прикмети на 6 вересня

Прикмети дня говорять про те, якими будуть погода найближчим часом, а також зима і весна:

якщо вранці туман – буде потепління;
береза вгорі із зеленим листям, а внизу гола – зима буде рання, а весна тепла;
ранкові заморозки – до доброго життя.

У народі 6 вересня – свято Михайлове чудо, Михайлів день. Вважається, що з цього дня починаються осінні заморозки – “Михайло заморозком прихопив”, а саме 6 числа Архістратиг морозом вбиває всяку нечисть.

Що не можна робити 6 вересня

6 вересня, як і в інший день, Церква не схвалює сварок, лихослів’я, помсти, пліток і наклепу, виступає проти осуду, заздрощів, жадібності та відчаю. Не можна відмовляти тим, хто просить про допомогу.

У свято є кілька суворих народних заборон: вважається, що не можна працювати і брати в руки колючо-ріжучі предмети – що-небудь різати, рубати, колоти.

Що можна робити 6 вересня

Цього дня добре піти до храму – у святого Архангела Михаїла просять зцілення від різних хвороб, захисту від зла, недобрих людей. Біля образу Богородиці моляться з проханнями про благословення, звертаються до Києво-Братської ікони Божої Матері в разі нападу ворогів, заради захисту Батьківщини.

У народі кажуть, що в це свято слід помиритися з усіма, з ким були у сварці або на кого тримали образу.

За народною традицією дівчата на Михайла печуть пиріг і ховають у ньому каблучку – кому попадеться, то та незабаром вийде заміж.

6 вересня – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Михайло, Всеволод, Костянтин, Дмитро, Іван, Фекла, Макар, Андрій, Давид, Кирило.

Джерело

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.