19 Вересня, 2024 11:53 pm

23 сеpпня. Яке cьогодні cвято. Що цього дня не ваpто робити в дoмі, щоб не нaкликати біду

Яке церковне свято відзначають 23 серпня за новим старим, заборони цього дня, у кого іменини.

23 серпня за новим церковним календарем православні та греко-католики згадують мученика Луппа Солунського. У народі цей день прозвали Луп Брусничник.

Розповідаємо про традиції та прикмети 23 серпня.

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем

23 серпня за новим церковним календарем (5 вересня за старим) – день пам’яті мученика Луппа Солунського (Фессалонікійського), який постраждав за християнську віру за часів імператора Максиміана.

Лупп жив на рубежі III-IV століть у грецькому місті Фессалоніки. Він був слугою преподобного Дмитра Солунського і свідком його смерті.

Після цього Лупп забрав собі туніку свого господаря і його перстень і з їхньою допомогою та з Божим благословенням здійснив безліч чудес.

У переказах сказано, що Лупп розбив язичницьких ідолів на капищі, і за це його стали переслідувати. Імператор велів заарештувати святого і стратити.

Коли настав час страти, Лупп став молитися про те, щоб над ним було здійснено таїнство хрещення. На подив усім зібралася дощова хмара і з неї полилася вода. Після цього Луппа стратили.

Про що говорять прикмети на 23 серпня

Прикмети дня говорять про погоду восени та взимку:

журавлі відлітають у теплі краї – зима буде ранньою;

горох розцвів на городі – осінь буде теплою і довгою;

ранок без морозу – вересень буде теплим;

туман випав увечері – гарна погода встановиться;

брусниця дозріла – можна збирати овес.

У народі 23 серпня – свято Луп Брусничник, з цієї пори зазвичай починався збір брусниці. На Лупа можливі перші заморозки. Ми також розповідали, яке сьогодні свято в народному календарі, звичаї та заборони цього дня.

Що не можна робити 23 серпня

23 серпня, як і в інші дні, церква не схвалює і виступає проти лайки, злості, пліток, заздрості, жадібності, помсти і відчаю. Не можна відмовляти в допомозі нужденним.

Народні прикмети дня не радять позичати гроші або речі – можна віддати свою удачу, і брати в руки колючо-ріжучі предмети – є ризик поранитися. Не рекомендується будувати плани на майбутнє, починати нові проєкти, змінювати роботу. Також цього дня не варто робити прибирання, підмітати і мити підлогу в домі – кажуть, що це до життєвих труднощів.

Що можна робити 23 серпня

До святого Луппа звертаються з проханнями зцілити найважчі недуги, просять надати впевненості перед таїнством хрещення, зміцнити віру.

У народі день Лупа Брусничника вважається сприятливим для укладення шлюбу – сім’я буде міцною.

23 серпня – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Єлизавета, Єфрем, Іван, Павло, Федір, Микола.

Джерело

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.