19 Вересня, 2024 11:55 pm

У Дaнила піcля купання в pічці відмовили ниpки та печiнка. Він заpазився стpашною інфeкцією

У Львові лікарі дитячої лікарні св. Миколая врятували 16-річного хлопця, у якого після купання в річці почали відмовляти нирки і печінка.

Хлопець заразився серйозною інфекцією, яка викликала ці проблеми.

Про це повідомили у медзакладі.

Лікарям вдалось врятували хлопця.

Данило Максимчук з міста Ладижин на Вінниччині вирушив з друзями купатися на річку Південний Буг у спекотний день.

Ввечері у хлопця раптово піднялася температура, яку було важко збити, а на ранок з’явилася блювота.

Спочатку медики районної лікарні припустили, що у хлопця тепловий удар через спеку, але його стан лише погіршувався. Лише після двох днів лікування виявилося, що у Данила відмовляють нирки та печінка.

Інфекція загрожувала також серцево-судинній системі. У критичному стані його доставили до Львова в лікарню св. Миколая, де лікарі борються за його життя.

Через гостру ниркову недостатність у Данила, викликану лептоспірозом, лікарі паралельно лікували та саму хворобу, і її ускладнення.

Хлопця під’єднали до апарата для гострого діалізу — “штучної нирки” — на дві доби через сильну інтоксикацію. Після цього діаліз проводили тричі на тиждень по чотири години.

Печінку вдалося стабілізувати медикаментозно.

Лікарі боролися за життя підлітка протягом майже місяця. Зараз його органи відновилися, і Данило повернувся до Вінниці для завершення лікування.

Як передається хвороба
Небезпечна інфекційна хвороба викликається збудником – бактерією Leptospira, в разі відсутності лікування може призвести до ураження нирок, печінки, менінгіту і до смерті.

Джерелами збудників лептоспірозу є інфіковані тварини (хворі та носії збудника) – переважно дрібні ссавці (мишоподібні і водоплавні гризуни), комахоїдні, сільськогосподарські тварини, собаки, промислові тварини (лисиці та ін.). Захворювання від людини до людини не передається, зазначають у Центрі громадського здоров’я МОЗ України.

Збудник потрапляє у воду з сечею інфікованих тварин (найчастіше – гризунів). Захворіти на лептоспіроз можна під час купання, риболовлі у заражених водоймах, розробленні риби, сінокосі на зволожених територіях, під час догляду за хворими та інфікованими тваринами тощо.

У тіло людини збудник лептоспірозу потрапляє:

через тріщини,
порізи,
рани на шкірі,
через слизові (очі, ніс, рот),
також можливо після вживання інфікованої їжі та води.
В Україні захворюваність на лептоспіроз сезонна і зростає навесні та влітку, коли люди більше часу проводять біля водойм.

Людина може захворіти від двох днів до чотирьох тижнів після зараження.

Симптоми лептоспірозу

Ознаки хвороби варіюються від легких (головний біль, лихоманка, болі в м’язах, почервоніння очей, діарея, висип) до серйозних (ураження нирок, печінки, менінгіт). І навіть летальних (в разі несвоєчасного звернення по медичну допомогу та лікування).

Лептоспіроз часто складно діагностувати, оскільки симптоми схожі на прояви інших захворювань: можуть нагадувати грип, більш характерний восени і взимку.

Іноді захворювання може протікати безсимптомно.

В разі підозри на лептоспіроз потрібно терміново звернутися до лікарів, а лікування необхідно почати якомога раніше.

Джерело

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.