20 Вересня, 2024 9:59 am

28 липня. Яке cьогодні свято. Що кpаще не pобити в цей день, щоб все не пpопало

Яке церковне свято відзначають 28 липня за новим і старим стилем, що можна і не можна робити, у кого іменини.

28 липня за новим церковним календарем православні віряни згадують апостолів від 70-ти Прохора, Пармена та інших. У народі день прозвали Прохори-Пармени.

Про традиції та прикмети 28 липня і яке сьогодні свято відзначають у церкві за старим стилем – розповідаємо в матеріалі.

28 липня 2024 року – яке церковне свято сьогодні за новим і старим церковним календарем
2023 року Православна церква України перейшла на новий календарний стиль, і всі православні свята з фіксованою датою змістилися на 13 днів раніше. Але частина вірян продовжує дотримуватися колишнього календаря – збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів.

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем

28 липня за новим церковним календарем (10 серпня за старим) – день пам’яті апостолів від 70-ти Прохора, Пармена та інших.

Книга Діянь Апостолів оповідає, як одного разу в Єрусалимі 12 апостолів Христа вибрали зі своїх учнів сімох і поставили їх дияконами. Це були Прохор, Пармен, Никанор, Стефан, Пилип, Тимон і Миколай.

Святий Прохор став вірним супутником первоверховного апостола Петра, і згодом Петро поставив його єпископом у місті Нікомідія. Потім Прохор супроводжував святого апостола Іоанна Богослова, разом із ним його було заслано на острів Патмоса. Після повернення Прохор продовжив проповідувати віру в місті Антіохії, там і загинув.

Святий Никанор також постраждав разом з архідияконом Стефаном та іншими християнами. Святого Тимона поставили єпископом міста Басторії в Аравії, де він постраждав від рук юдеїв і язичників за те, що проповідував Євангелія. Святий Пармен проповідував вчення Христа в Македонії, за однією з версій він помер від хвороби, за іншою – загинув як мученик.

Усі семеро апостолів від 70-ти постраждали за віру в Христа.

Церковне свято 28 липня за старим стилем

Раніше ми розповідали, яке сьогодні церковне свято за старим календарним стилем – день пам’яті святого князя Володимира Великого і Хрещення Русі-України.

Про що говорять прикмети на 28 липня

За прикметами судять, якими будуть погода і зима:

вночі яскраво мерехтять зірки – вдень можлива гроза;
багато роси зранку – день видасться погожий;
хмари в небі високо – до теплої та сухої погоди;
мурахи будують великі мурашники – до ранньої і холодної зими.

У народному календарі 28 липня – свято Прохори-Пармени. День вважається сприятливим для роботи в полі, саду та городі.

Що не можна робити 28 липня
Цього дня, як і будь-якого іншого, церква не схвалює лихослів’я, злоби, заздрості та жадібності, виступає проти помсти, відчаю.

За народними прикметами на Прохори-Пармени не можна сваритися і пліткувати, займатися рукоділлям – шити, в’язати, вишивати тощо, а також торгувати, якщо це не ваш основний вид діяльності – будь-які торгові починання не складеться, а те, що придбаєш, пропаде.

Що можна робити 28 липня

У молитвах до святих апостолів просять миру і благополуччя в домі, душевного спокою, благополуччя для близьких.

Вважається, що день пам’яті апостолів від 70-ти сприятливий для сільськогосподарських робіт – можна копати картоплю, збирати врожай овочів, фруктів, йти до лісу по ягоди. Рекомендується також готувати страви з картоплі. За старим повір’ям, щоб привернути удачу сьогодні потрібно з’їсти грушу.

28 липня – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Василь, Іван, Микола, Павло, Прохор, Сергій, Анастасія, Олена, Ірина.

За старим стилем іменини святкують Василь, Володимир, Петро.

Джерело

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.