20 Вересня, 2024 4:29 pm

18 липня. Яке сьoгодні свято. Що цьoго дня зpобити для здоров’я, та що в жoдному pазі не можна бpати в pуки

Яке церковне свято відзначають 18 липня за новим і старим стилем, заборони дня, у кого іменини.

18 липня за новим церковним календарем православні віряни згадують мученика Еміліана. У народі день дістав назву Омелянів.

Про традиції та прикмети 18 липня і яке сьогодні свято відзначають у церкві за старим стилем – розповідаємо в матеріалі.

18 липня 2024 року – яке церковне свято сьогодні за новим і старим церковним календарем
2023 року Православна церква України перейшла на новий календарний стиль, і всі православні свята з фіксованою датою змістилися на 13 днів раніше. Але частина вірян продовжує дотримуватися колишнього календаря – збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів.

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем

18 липня за новим церковним календарем (31 липня – за старим) – день пам’яті святого мученика Еміліана, який загинув за віру.

Еміліан жив у IV столітті, був родом із міста Доростол, тому й прозвали його Доростольським. Це були часи правління імператора Юліана Відступника – він побажав відновити язичницький культ і наказав стратити всіх християн.

У Доростол відправили одного зі службовців імператора – начальника Капітоліну – виконувати указ. Але місцеві жителі запевнили його, що в місті проживають одні язичники. Тоді на радощах Капітоліна влаштував бенкет для знаті. Еміліан, який був рабом у однієї високопоставленої людини і таємно сповідував християнство, дочекався, коли всі пішли на бенкет, і молотом розбив усіх ідолів у язичницькому капищі.

Виявивши розгром, язичники схопили першого-ліпшого і стали його бити. Еміліан не міг допустити цього і зізнався. Християнина потягли на суд, катували його і вирішили спалити. Згідно з переказами, полум’я багаття так і не торкнулося мученика, але вогонь обпік його мучителів. Еміліан же з молитвою на устах сам відійшов до Бога. У Константинополі на честь мученика побудували церкву, куди перенесли мощі святого.

Церковне свято 18 липня за старим стилем

18 липня за старим календарним стилем – день пам’яті священномученика Євсевія, єпископа Самосатського.

Про що говорять прикмети на 18 липня

За прикметами можна визначити, якою буде погода восени та взимку:

яким цей день видався – такою і осінь буде;
павуки плетуть багато павутини – стоятиме суха погода;
спека 18 липня – грудень буде холодним;
на березі пожовкло листя на верхівці – до ранньої осені, почало жовтіти листя знизу – до пізньої;
мухи кусаються – до дощу;
шишки на ялинці є тільки на верхівці – зима буде пізньою.

У народному календарі 31 липня – свято Омелянів день. Вважається, що сьогодні нас покидає спекотне літо.

Що не можна робити 18 липня

18 липня, як і в будь-який інший день, церква не схвалює лихослів’я, лайки і сварок, виступає проти заздрості, жадібності, наклепу, пліток, помсти і зневіри. Не можна відмовляти в допомозі – слід допомогти і людині, і тварині.

За народними прикметами сьогодні забороняється братися за віник, щоб не вимести з дому гроші й удачу. Також не слід брати гроші в борг – це до фінансових проблем.

Що можна робити 18 липня

Святому Еміліану моляться йому про позбавлення від бід і зцілення від різних хвороб.

За старих часів цього дня традиційно служили молебень у полях – благословляли майбутній урожай. День за звичаями слід присвятити роботі, а ввечері – викупатися або попаритися в лазні, вважається, що так можна запастися здоров’ям на цілий рік.

18 липня – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Афанасій, Омелян, Іван, Степан.

За старим стилем іменини святкують Анна, Арсеній, Афанасій, Варвара, Василь, Єлизавета, Кирило, Сергій, Степан, Тихон.

Джерело

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.